Bidden met broeder Everardus het “heilig bruurke”

door: Redactie

15 augustus 2021

Video door: Bart Ruijs

Mensen noemen hem “het heilig bruurke”. “Dat is waarschijnlijk een naam waarvan hij zelf niet zo gelukkig werd, want hij wilde gewoon en eenvoudig zijn en geen voetstuk hebben”, vertelt broeder Hans-Peter Bartels. De franciscaan bewoont met medebroeders het klooster in Megen, waar tot 1950 broeder Everardus leefde en werkte.

Al bij leven was broeder Everardus Witte (1868-1950) zeer geliefd onder de mensen. Hoe kwam dat? “Hij leefde echt vanuit het gebed en dat merkten de mensen heel erg aan hem”, vertelt broeder Hans-Peter Bartels. “Zijn meest bekende en beroemde uitspraak is: laten we er samen voor bidden. Als mensen een intentie kwamen afgeven voor de broeder zei die: ik weet iets beters, loop even om en dan gaan we naar de kerk, dan bidden we er samen voor.”

Ook na zijn sterven bleven de mensen komen. Vanwege de grote toeloop van gelovigen werd al drie jaar na zijn dood besloten om een grafkapel voor hem te bouwen. Ans van Schijndel is daar vrijwilliger. Zij laat zien hoe mensen nu nog steeds gebedsintenties bij het graf van broeder Everardus achterlaten. Joannes Peters is zo’n bezoeker van de kapel. Voor hem is het echt een “heilige plek”.

Bekijk de video (tekst gaat verder onder de video).

Bij het indrukwekkende grafmonument vertelt zijn biograaf Kees van de Wiel: “Als je in deze kapel bent, komt er gewoon een gevoel van rust over je en een sfeer van betrokkenheid op wie jij bent. En dat is wat Everardus altijd heel goed overbracht: je bent waardevol, ik zal voor je bidden, we gaan er samen tegenaan.”

Broeder Everardus is nooit zalig- of heiligverklaard. De Stichting Everardus Wittefonds hoopt het zaligverklaringsproces van Everardus Witte te heropenen.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven