Mgr. De Jong: Waarom dit zo’n leuke bisschoppensynode was

gast: Mgr. De Jong

28 oktober 2018

podcast door: Ulrike Nagel

Drie weken lang praatten bisschoppen, jongeren en nog vele anderen over het onderwerp: jongeren, geloof en onderscheiding van roeping. Ook Mgr. De Jong komt positief terug. Waarom was het zo’n leuke synode? De hulpbisschop van Roermond vertelt het in deze podcast.

“Een van de synodevaders zei dat hij nog nooit zo’n leuke synode had meegemaakt.” Mgr. De Jong nam in oktober deel aan de bisschoppensynode in Rome over jongeren.

De synode laat zich min of meer samenvatten in het beeld van de Emmausgangers. Mgr. De Jong: “Je wandelt met elkaar op en je gaat ook ergens naartoe, naar de ontmoeting met Christus.” De vraag hoe je Christus binnenbrengt in het leven van jongeren is in het geseculariseerde Westen anders dan elders ter wereld. Het proces van onderscheiding helpt je om te weten wat je moet zeggen en wanneer.

Als de ontmoeting met de Wereldkerk tijdens de bisschoppensynode iets leert, leert hij ook iets af. Er is na de synode niet één formule of methode voor jongerenpastoraat, benadrukt de bisschop: “Ik zou een Afrikaanse of bijvoorbeeld IJslandse bisschop nu niet iets kunnen adviseren. We zijn gewend om met onze blik naar problematieken te kijken, maar dat leer je wel af als je drie weken luistert naar de verhalen van alle deelnemers.”

Na zo’n lange periode van huis staan de deelnemers te popelen om hun gewone dagelijkse werk weer op te pakken. Maar ook om de inspiratie die ze op de synode hebben opgedaan om te zetten naar ideeën voor de praktijk. Mgr. De Jong: “Het einddocument van de synode zal handvatten geven voor de bisschoppenconferenties en de bisdommen. Ieder moet dat zelf gaan uitwerken, want het is een document voor de hele Wereldkerk. Als deelnemer aan deze synode moet ik nu zorgen dat ik het enthousiasme laat doorklinken, de bezieling en de goodwill van de paus en alle deelnemers die hier drie weken hebben laten zien: we geloven erin.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven