“Het gevoel hier is dat de WJD al een beetje begonnen zijn”

gast: Jochem Oor

20 oktober 2022

podcast door: Daphne van Roosendaal

Jochem Oor is projectleider voor de Wereldjongerendagenreis die in 2023 in augustus vanuit Nederland naar Portugal gaat. In Portugal doet hij mee met een voorbereidende week in Fatima (17-20 oktober). In de loop van de week wordt ook een uitstap gemaakt naar Lissabon. “Het gevoel hier is dat de WJD al een beetje begonnen zijn”, vertelt hij. “Het is een groep van driehonderd mensen en nog niet de miljoen plus die er komende zomer verwacht worden, maar toch uit alle windstreken en continenten zijn er mensen. Het enthousiasme waait door de groep.”

Jochem Oor is projectleider voor de WJD-reis 2023. In Portugal doet hij mee met een voorbereidende week in Fatima. “Het gevoel hier is dat de WJD al een beetje begonnen zijn”, vertelt hij. “Het enthousiasme waait door de groep.”

Door allerlei praktische informatie die wordt gegeven over locaties en inschrijving gaan de WJD nu echt leven, zegt hij. Maar vooral door het internationale karakter van de WJD en iedereen die daarbij betrokken is.

Generatie op generatie jongeren zijn al meegegaan naar de WJD en komen enthousiast terug. “De WJD zijn de geloofsreis ‘pur sang’ voor jongeren, qua omvang en intensiteit”, zegt Jochem. “En ik wil ook echt de jongeren aanmoedigen als ze er zijn om niet alleen op te gaan in en te genieten van de massale momenten, want die zijn er natuurlijk zeker, maar om ook echt de ontmoeting op te zoeken met gelovige christelijke jongeren uit andere culturen en daar de tijd voor te nemen. Want ook dat maakt de WJD ontzettend intens en bijzonder.”

“De jongere ervaringsdeskundigen die de WJD achter de kiezen hebben, zeggen dat ze dat zo ontzettend bijzonder vinden. Je hoort het vaak, maar het is gewoon ook zo. Ze hebben toch moeite om zich te manifesteren als christelijke, katholieke, gelovige jongeren. En hier kom je vandaan met een idee van: kom maar op, wereld, hier ben ik gelovige jongere.”

Het thema van de WJD is: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). “Tijdens de WJD wordt het vertaald naar ‘rise up’, oftewel ‘sta op’. Ik heb hier al allerlei ideeën gehoord die dat thema uitwerken. Daar zullen we in Nederland met het WJD-team verder naar kijken, want het is natuurlijk heel mooi om dat ook in Nederland inhoudelijk uit te werken.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven