Coronavirus: Mis paus en rozenkrans Sint Pieter zijn kijkcijferkanon geworden

gast: Lidy Peters

08 april 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Lidy Peters woont in Rome en werkt als producer voor verschillende programma’s van KRO-NCRV. Ze is al bijna vier weken aan huis gekluisterd. “Gisteren hebben we opnames gemaakt voor Pasen. Dan mag ik even naar buiten. Dan voel je de druk die op de stad ligt, omdat er helemaal niets open is. Normaal stroomt Rome vol met toeristen en komen de mensen voor de paaswake met de paus. Dit jaar is alles anders.”

Lidy Peters woont in Rome en werkt als producer voor verschillende programma’s van KRO-NCRV. “Dit jaar loopt alles ook anders in het Vaticaan,” vertelt ze. Italië wordt zwaar getroffen door het coronavirus.

“Dit jaar loopt alles ook anders in het Vaticaan,” vertelt ze. “We weten dat de paus Pasen viert zonder gelovigen. Zijn vorige ‘urbi et orbi’ was op vrijdag 3 april, voor een leeg plein. Dat werd versterkt doordat de paus er alleen met zijn ceremoniarius stond. Het regende en er klonk af en toe een sirene. Dat is indrukwekkend. Dan snap je dat de wereld in een hele moeilijke situatie is gekomen.”

Italië wordt hard getroffen door het coronavirus. Lidy: “We zitten op de ‘hoogvlakte’ zeggen de mensen. Het virus neemt misschien langzaam af, maar we zijn er nog lang niet. Er wordt extra gewaarschuwd: blijf thuis met Pasen. In het noorden van Italië is het nog steeds vreselijk. Het is vredestijd, maar op tv zagen we een militaire colonne met de lichamen van mensen die niet meer in Bergamo begraven kunnen worden en die naar andere regio’s werden gebracht. Dat zijn vreselijke beelden die op je netvlies blijven.”

De Italianen zoeken heil in hun geloof. “Elke dag wordt om 7.00 uur ’s ochtends de eucharistieviering van de paus op tv en de radio uitgezonden en elke middag wordt de rozenkrans gebeden in de Sint Pieter. Die wordt door vier miljoen mensen gevolgd. Ook ’s avonds is er nog een mis die veel op tv wordt bekeken. Maar vooral de mis van de paus en de rozenkrans vanuit de Sint Pieter zijn een kijkcijferkanon geworden.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven