‘Zie je op tegen kerst? Denk aan Maria en Jozef’

door: Jan Peeters

18 december 2020

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

‘Zie je op tegen kerst? Denk aan Maria en Jozef’

Wie tegen de kerstdagen opziet vanwege alle beperkingen moet denken aan de ‘kerst’ van Maria en Jozef. “Dat was geen rozengeur en maneschijn! Hoeveel moeilijkheden hadden zij niet? Hoeveel zorgen?” Dat zei paus Franciscus aan het slot van zijn woensdagcatechese in de voorlaatste week van Kerstmis.

“Ik moedig iedereen aan om ‘hun pas te versnellen’ op de weg naar Kerstmis, de echte kerst, dat wil zeggen, de geboorte van Jezus Christus. Dit jaar wachten ons beperkingen en ongemakken; maar laten we denken aan de ‘kerst’ van de Maagd Maria en Sint Jozef.” Verwijzend naar hun moeilijkheden en zorgen voegde hij eraan toe: “Toch werden zij geleid en gesteund door geloof, hoop en liefde. Moge het dus ook voor ons zo zijn! Moge het ons ook helpen - deze moeilijkheden - om de manier te zuiveren waarop we Kerstmis beleven, de manier waarop we die vieren, en het consumptisme achter ons laten: Moge het religieuzer, authentieker, meer waarachtig zijn.”

Paus Franciscus moedigde eerder ook al aan om kerst niet door de pandemie te laten overschaduwen. In zijn woensdagaudiëntie van 6 december sprak hij over de voorbereidingen voor het opzetten van kerstboom en kerststal: “Dezer dagen worden in veel huizen deze twee tekens van Kerstmis opgezet, tot grote vreugde van de kinderen en ook van de volwassenen! (…) het zijn tekenen van hoop, vooral in deze moeilijke tijd.”

“Er is geen pandemie, er is geen crisis die dit licht kan doven.”

“Laten we er voor zorgen geen halt te houden bij deze tekens, maar door te dringen tot de betekenis, dat wil zeggen, tot Jezus, tot de liefde van God die Hij ons openbaarde; dring door tot de oneindige goedheid die Hij op de wereld laat schijnen. Er is geen pandemie, er is geen crisis die dit licht kan doven. Laat ons toestaan dat dat doordringt tot ons hart en laten we degenen die dat het hardst nodig hebben een handje helpen. Op deze manier zal God opnieuw geboren worden in ons en onder ons.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven