WJD@Home: Workshop over Pelgrims van hoop

door: Redactie

27 januari 2024

foto's door: katholiekleven.nl

WJD@Home: Workshop over Pelgrims van hoop

Tijdens WJD@Home worden op zaterdagmiddag workshops gegeven. In de workshop over het thema “Pelgrims van hoop” ging bisschop Van den Hout in gesprek over hoop. “Pelgrims van hoop” is het thema van het Heilig Jaar dat met Kerstmis 2024 begint.

“Het eerste Heilig Jaar in de Kerk werd gehouden in het jaar 1300”, vertelt de bisschop van Groningen-Leeuwarden. “Tegenwoordig wordt elke vijfentwintig jaar een Heilig Jaar gevierd. En de paus kan ook beslissen om tussentijds een Heilig Jaar te houden.”

De bisschop deelt een afbeelding uit van het internationale logo van het Heilig Jaar 2025. “Je ziet vier figuren die staan voor de vier continenten. De figuren hebben verschillende kleuren om de verschillende volken en naties aan te geven, die elkaar ondersteunen en op weg zijn. Het kruis in het logo symboliseert Christus. Het anker symboliseert hoop. Het anker zorgt ervoor dat een schip niet op drift raakt”, aldus de bisschop.

In de boodschap die paus Franciscus schreef aan jongeren voor de WJD in de bisdommen (Christus Koning, november 2023) ging de paus al in op het thema van de hoop. “Paus Franciscus noemt in deze brief de oorsprong van de vreugde en de hoop. Dat is de ontmoeting met de verrezen Christus”, aldus de bisschop. “Toch kan het gebeuren dat er wanhoop is, bijvoorbeeld bij depressies, zegt de paus. En hij roept op bij je vrienden te blijven die van buiten misschien glimlachen, maar van binnen huilen bij gebrek aan hoop.” Het is een mooie zin. De bisschop wordt gevraagd hem nog een keer te herhalen, zodat de zin opgeschreven kan worden om te onthouden.

Nadat de bisschop de boodschap van de paus nog verder heeft toegelicht, heeft hij enkele vragen om over in gesprek te gaan. “In het dagelijks spraakgebruik wordt er vaak gesproken over positief denken. Denk eens na over de vraag: wat is het verschil tussen hopen en positief denken?” Iemand zegt: positief denken is meer een houding die je aanneemt, hoop lijkt me een bron voor die positieve houding.

Een vervolgvraag is: waarop richt zich je hoop? Na enige tijd om daarover na te denken en te reageren, geeft de bisschop vanuit de theologie aan over geloof, hoop en liefde: “Het geloof is gericht op God. Ik geloof dat Hij bestaat en in Christus naar ons toegekomen is. Liefde is ook op God gericht, liefde tot God en de naaste. De hoop is ook op God gericht en impliceert eeuwig leven.”

“Paus Franciscus roept in zijn WJD-boodschap op om positieve berichten te delen met anderen op sociale media, omdat het veel makkelijker is om negatieve berichten. Hoe kun je voor anderen een teken van hoop zijn?” vraagt de bisschop. “Je geloof delen met een ander”, zegt iemand. “Door inspiratie te geven aan anderen, doordat je de liefde van Christus probeert te delen en zo concreet probeert te maken voor mensen. Dan kun je een baken van hoop zijn voor mensen.” “Zeker”, reageert de bisschop, “Christus moet bemiddeld worden.”

Het lukt niet om alle vragen binnen de tijd van de workshop te bespreken. Een vraag om nog verder over na te denken is daarmee: hoe voed jij je hoop?

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven