‘We zijn verantwoordelijk voor de schepping’. Groene Kerkendag

door: Redactie

05 oktober 2019

foto's door: Redactie

‘We zijn verantwoordelijk voor de schepping’. Groene Kerkendag

Op zaterdag 5 oktober vond in Zwolle de Groene Kerkendag plaats. Katholiekleven.nl was erbij om in contact te komen met katholieke parochies die nadenken over verduurzaming van hun kerkgebouw. Wil jouw kerk een ‘Groene Kerk’ worden? Laat het ons weten via contact@katholiekleven.nl.

Mgr. De Korte opende de Groene Kerkendag. De bisschop spreekt onder meer over Genesis, Laudato si’ van paus Franciscus en de verantwoordelijkheid van mensen voor de schepping. En hij bidt het Zonnelied van de heilige Franciscus van Assisi. De Kerk viert zijn feestdag elk jaar op 4 oktober.

Meteoroloog Reinier van den Berg houdt een van de inleidingen op de Groene Kerkendag. Hij is bekend als weerman en nu duurzaam ondernemer. “Van weerman naar vuilnisman”, zegt hij daar zelf over, omdat hij zich op afval concentreert. “Winstgevend rentmeesterschap” is de titel van zijn lezing. Hij kiest juist voor de term “rentmeesterschap”, omdat duurzaamheid wat oplevert voor het milieu en de mens, en omdat het ook iets kan opleveren voor de ondernemer.

“God schiep hemel en aarde en Hij zag dat het goed was”, zegt hij met het bijbelboek Genesis. Hij laat daarna een foto zien met een vis die op het punt staat om een stuk plastic in te slikken. Reinier: “Als God zag dat het goed was, ziet Hij ook hoe het nu fout gaat.” Hij vertelt onder meer hoe belangrijk het is om bomen aan te planten, zoals veel landen ontdekken. “En als u vraagt wat kunt u doen? Minder reizen en minder vlees. Dat is natuurlijk mooi en doet u wellicht al. Maar kunt u vandaag ook twee mensen in uw gedachten nemen van wie u weet dat ze sceptisch zijn. En kunt u proberen om met hen de komende tijd positief over uw ideeën te spreken? Want dan wordt, wat wiskundig onmogelijk is, delen vermenigvuldigen.”

Op de Groene Kerkendag heeft de organisatie naast inspiratie ook een nieuwtje voor de 600 deelnemers: de toolkit voor kerken is vernieuwd. De toolkit wordt aangeboden via de website Groene Kerken en heeft verschillende thema’s, zoals energie en klimaat, omgaan met geld, bewust inkopen. De toolkit is mede mogelijk gemaakt door het CIO-K. Dit is het overlegorgaan van kerkgenootschappen en de overheid, waarin ook over kerkgebouwen wordt gesproken.

Tijdens een van de workshops, die “proeverijen” worden genoemd, worden vragen uit de toolkit besproken. Deelnemers gaan in de proeverij “GroeneKerkentest” in gesprek over vragen als: Heeft je kerk zonnepanelen? Gaat het in de vieringen over zorg voor de schepping? Is de grond rondom je kerk duurzaam ingericht? De GroeneKerkentest wil gemeentes en parochies inspireren en helpen om (verder) te verduurzamen.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven