Wat zegt de paus over hoop in het Jubeljaar?

door: Redactie

16 juni 2024

foto’s door: Ramon Mangold

Wat zegt de paus over hoop in het Jubeljaar?

De bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar 2025 heeft als titel: ‘Spes non confundit’ (De hoop stelt niet teleur). Wat zegt de paus hierin over hoop?

“Iedereen weet wat het is om te hopen. In het hart van ieder mens woont hoop als het verlangen en de verwachting van goede dingen die komen gaan, ondanks het feit dat we niet weten wat de toekomst zal brengen”, schrijft paus Franciscus. “Toch kan onzekerheid over de toekomst soms leiden tot tegenstrijdige gevoelens, variërend van vertrouwen tot bezorgdheid, van kalmte tot onrust, van vaste overtuiging tot aarzeling en twijfel.”

De paus hoopt dat het Jubeljaar voor ons allemaal een gelegenheid zal zijn om vernieuwd te worden in hoop.

In zijn brief aan de christenen van Rome schrijft de apostel Paulus: “De hoop wordt niet teleurgesteld, want Gods liefde is in ons hart uitgestort door de heilige Geest die ons werd geschonken” (Romeinen 5, 5). Als openingszin van de bul van de paus voor het Jubeljaar is het ook de titel van de tekst.

“Christelijke hoop is gegrond in de zekerheid dat niets of niemand ons ooit kan scheiden van Gods liefde”, schrijft paus Franciscus met een verwijzing naar Paulus (Romeinen 8, 35.37-39). “Deze hoop volhardt te midden van beproevingen: gegrondvest op geloof en gevoed door naastenliefde, stelt ze ons in staat vooruit te gaan in het leven.”

“Nauw verbonden met hoop is geduld.”

“We moeten ‘overvloedig zijn in hoop’ (vgl. Romeinen 15, 13), zodat we geloofwaardig en aantrekkelijk getuigenis kunnen afleggen van het geloof en de liefde die in ons hart wonen.” Geloof, hoop en liefde zijn samen de drie zogeheten “theologische deugden”.

Het leven kent vreugde en verdriet, liefde wordt op de proef wordt gesteld en hoop kan wankelen in het aangezicht van lijden. Een deugd die nauw verbonden is met hoop is daarom geduld, aldus de paus. “In onze snelle wereld zijn we gewend om alles nu te willen”, zegt hij. Hij pleit voor meer geduld: “Geduld, een van de vruchten van de Heilige Geest, ondersteunt onze hoop en versterkt deze als een deugd en een manier van leven. Mogen we leren vaak te bidden om de genade van geduld, die zowel de dochter van hoop is als tegelijkertijd het stevige fundament ervan.”

Maar wat is de basis van onze hoop? “De dood en opstanding van Jezus is het hart van ons geloof en de basis van onze hoop”, aldus de paus. “We hebben de zekerheid dat de geschiedenis van de mensheid en onze eigen individuele geschiedenis niet gedoemd zijn tot een dood einde of een donkere afgrond, maar gericht zijn op een ontmoeting met de Heer van heerlijkheid.”

Bron: ‘Spes non confundit’ nr. 1, 3-4, 18-20

Dit artikel is onderdeel van een reeks van vijf artikelen:

Lees ook: Jubeljaar - Wat staat er in de bul van de paus?

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven