Wat betekenen mijn smileys?

door: Redactie

21 januari 2020

foto door: Pixabay

Wat betekenen mijn smileys?

Op je smartphone vind je tegenwoordig een heleboel smileys. En er komen er steeds meer bij. Niet alleen smileys, maar ook een veel andere plaatjes. Weet jij nog wat ze allemaal betekenen? Vroeger was het redelijk simpel. Er was een beperkt aantal emoticons, die emoties weergaven door een combinatie van lees- en lettertekens. De meest bekende is wel deze :-)

Wikipedia vertelt dat de :-) voor het eerst werd getypt in 1982. Een Amerikaanse computerwetenschapper gebruikte hem op het interne bulletinboard van de universiteit, nadat een studentengrap over een besmetting aan de universiteit voor onrust had gezorgd. Hij stelde het als symbooltje voor om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus bedoeld zijn. Later kwamen er nog heel wat bij, zoals de knipoog ;-) en het droevige gezichtje :-(

In 1999 maakten emoji hun debuut op mobieltjes in Japan. Deze kleine illustraties begonnen aan een razendsnelle opmars. Niet alleen het aantal gezichtjes nam toe, maar er kwamen ook heel veel andere plaatjes van dagelijkse voorwerpen, dieren, vervoer, gebouwen etc.

Op internet is inmiddels een heuse emojipedia te vinden, waar de betekenis van emoji’s wordt uitgelegd. Daar wordt ook bijgehouden welke er nieuw bijgekomen zijn. In 2019 werd bijvoorbeeld het gapende gezichtje goedgekeurd en toegevoegd (yawning face)

Als je de betekenis niet weet, kun je die beter even checken . Zo voorkom je dat je per ongeluk een verkeerde boodschap stuurt, zoals een gezichtje dat huilt van het lachen in plaats van het gezichtje dat huilt van verdriet. En emoji’s kunnen internationaal verschillende betekenissen hebben. In Japan betekent het gezichtje met wolkjes uit zijn neus 'trots' of 'triomf'. Maar in Nederland wordt het vooral gebruikt om woede uit te drukken.

De meest gebruikte emoji wereldwijd is het lachende gezichtje. Dat vermeldt het Unicode Consortium op zijn website. Deze non-profitorganisatie bepaalt sinds de jaren ‘80 welke grafische tekens en symbolen internationaal worden gebruikt. Het lachende gezichtje staat met twee verschillende varianten in de top zes. Die top zes wordt trouwens afgesloten met de gevouwen handjes, die vaak worden gebruikt voor gebed.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven