Waarom gebruik jij sociale media?

door: Redactie

03 april 2019

foto door: Redactie

Waarom gebruik jij sociale media?

De populariteit van sociale media groeit. Steeds meer mensen zijn actief op sociale media als WhatsApp, Facebook of Twitter. In 2012 ging het om 62 procent van de personen van 12 jaar of ouder. In 2017 was dit toegenomen tot 85 procent.

Dat vertelt het CBS Onderzoek Belevingen (2017). Download de nieuwsbrief ‘katholiek leven vandaag’ voor de vragen uit het onderzoek. Of lees hieronder verder voor de belangrijkste conclusies en kijk wat jij zou antwoorden.

Het gebruik van sociale media is vooral populair onder jongeren, maar de laatste jaren maken ook steeds meer ouderen er gebruik van. Er worden vooral veel tekstberichten uitgewisseld, bijvoorbeeld via WhatsApp.

Sociale interactie blijkt de belangrijkste reden om sociale media te gebruiken. Sociale media bieden een eenvoudige manier om te communiceren met familie, vrienden en bekenden, ook als deze verder weg wonen. De meeste volwassenen zeggen geen invloed van sociale media te ervaren op hun dagelijkse leven, behalve als het gaat om het contact met familie en vrienden. Ruim 60 procent vindt dat sociale media daar een positieve uitwerking op hebben.

Jongere socialemediagebruikers ervaren vaker een negatieve invloed van sociale media op hun werk, sociale contacten en nachtrust dan oudere gebruikers. Maar wat betreft het contact met familie en vrienden hebben ze er ook vaker profijt van.

Waarom gebruik jij sociale media?

  • Om in contact te blijven met anderen
  • Omdat ik het leuk vind
  • Om te kijken wat anderen doen
  • Om geen informatie te missen
  • Om iets te doen te hebben als ik me verveel
  • Om een andere reden

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven