Paus: Stil gebed is het ‘geheim van geestelijke gezondheid’

door: Jan Peeters

07 september 2021

foto door: Servizio Fotografico Vaticano

Paus: Stil gebed is het ‘geheim van geestelijke gezondheid’

Stil gebed en dagelijks lezen in het evangelie vormen “het geheim van geestelijke gezondheid”. Dat zei paus Franciscus zondag 4 september tijdens zijn angelustoespraak op het Sint-Pietersplein.

“Denken wij eraan naar de Heer te luisteren?” Als christenen hebben wij temidden van de dagelijkse woordenstroom nog niet een paar seconden over om een paar woorden van het evangelie in onszelf te laten weerklinken, zei de paus. “Jezus is het Woord: als wij niet stoppen om naar Hem te luisteren, gaat Hij verder… Maar als wij tijd aan het evangelie besteden, zullen we het geheim van onze geestelijke gezondheid vinden.”

Stil gebed met het evangelie is als een “medicijn” voor het geestelijk leven. “Dagelijks een beetje stilte en luisteren, minder zinloze woorden, en meer van het Woord van God.” Het is goed om God in gebed van alles te vragen, maar het is boven alles belangrijk om naar de Heer te luisteren.

“Dit vraagt Jezus van ons. Als zij Hem in het evangelie vragen wat het belangrijkste gebod is, antwoordt Hij met ‘Hoor Israël’. Gij zult de Heer uw God met heel uw hart beminnen en uw naaste als uzelf (Marcus 12, 28-31). Maar allereerst zegt Hij: Hoor Israël.”

Paus Franciscus merkte op dat veel mensen vandaag een “innerlijke doofheid” hebben, maar dat Jezus die kan aanraken en genezen. Deze “doofheid van het hart” kan het bewustzijn van de noden van onze naasten verstikken.

“Weet ik hoe ik tijd moet doorbrengen met degenen die mij nabij zijn?”

“Altijd druk met zoveel dingen om te zeggen en te doen, hebben we geen tijd meer om stil te staan en te luisteren naar degenen die tot ons spreken. Wij lopen het risico om ongevoelig te worden en geen ruimte te maken voor degenen die gehoord moeten worden. Ik denk aan kinderen, jonge mensen, ouderen, de velen die minder behoefte hebben aan woorden en gepreek, dan aan iemand die luistert.”

“Laten wij onszelf afvragen: hoe goed kan ik luisteren? Word ik geraakt door het leven van mensen? Weet ik hoe ik tijd moet doorbrengen met degenen die mij nabij zijn?” Dit gaat vooral op voor priesters, die goed moeten kunnen luisteren naar hun parochianen. En het geldt ook voor het gezinsleven, waar soms de verleiding groot is te praten zonder te luisteren.

De toespraak van de paus, geënt op het zondagsevangelie van de genezing van de doofstomme (Marcus 7, 31-37), volgde kort op het bericht dat de mentale gezondheid van de Nederlanders sinds 2001 een dieptepunt heeft bereikt. Zo’n 2,3 miljoen landgenoten van twaalf jaar en ouder voelden zich in het eerste half jaar van 2021 psychisch ongezond, aldus het CBS.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven