Paus staat stil bij herdenking Holocaust

door: Jan Peeters

31 januari 2022

foto door: © Vatican Media

Paus staat stil bij herdenking Holocaust

Paus Franciscus heeft op donderdag 27 januari stilgestaan bij de internationale herdenking van de Holocaust of Shoah, de systematische vervolging en vernietiging van Joodse mensen door het Duitse Naziregime. Hij deed dit met een ontmoeting met een overlevende, de 90-jarige Edith Bruck.

Hij ontving de in Hongarije geboren Joodse schrijfster in zijn residentie Casa Santa Marta, waar hij “een lang en hartelijk gesprek” had, aldus de Vaticaanse persdienst. “In het bijzonder benadrukten beiden de onschatbare waarde van het doorgeven van de herinnering van het verleden aan de jongsten, zelfs de meest pijnlijke aspecten, om niet terug te vallen in vergelijkbare tragedies”, luidde de officiële verklaring.

Het betrof een tegenbezoek. Vorig jaar februari bezocht de paus Edith Bruck in haar huis in Rome. Edith Bruck werd op twaalfjarige leeftijd samen met haar ouders, twee broers en een zus gedeporteerd naar Auschwitz, later naar Dachau en Bergen-Belsen. Zij overleefde samen met een broer en haar zus.

Bruck en de paus zijn erg op elkaar gesteld. Vorig jaar schreef ze hem een brief naar aanleiding van zijn bezoek aan Hongarije en Slowakije in september. “Geliefde paus Franciscus, uw woorden over antisemitisme, dat nooit is uitgeroeid, zijn vandaag relevanter dan ooit. Niet alleen in de landen die u heeft bezocht, maar in heel Europa.”

Volgens haar Hongaarse vrienden heeft de paus met zijn zeven uur durende bezoek aan Boedapest een “spoor van liefde” achtergelaten. “Moge God elke stap begeleiden die u zet voor vrede, co-existentie en die harten en gewetens openen die nog steeds niet zuiver zijn. [...] Ik hoop dat uw stem en de warmte die u uitstraalt het goede dat in iedereen is, bereikt, aanraakt en doet ontwaken. Soms vindt zelfs in de diepste duisternis het licht zijn weg. Ik weet het en daarom leef en hoop ik.”

De dag voor zijn tweede ontmoeting met Edith Bruck heeft paus Franciscus bij de wekelijkse woensdagaudiëntie ook stilgestaan bij de Shoah. “Het is noodzakelijk om de uitroeiing van miljoenen Joden en mensen van verschillende nationaliteiten en religies te gedenken. Deze onuitsprekelijke wreedheid mag nooit meer worden herhaald.”

“Ik doe een dringend appel op iedereen, vooral opvoeders en gezinnen, om in de nieuwe generaties een bewustzijn te wekken van de verschrikking van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het mag niet worden vergeten, opdat wij een toekomst kunnen opbouwen waarin de menselijke waardigheid niet langer vertrapt wordt.”

Op 27 januari sprak een Vaticaanse diplomaat de permanente raad van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) toe waarbij hij waarschuwde voor het gevaar van “verdraaiingen waaronder ontkenning van de Holocaust en revisionisme. […] Deze vertekeningen faciliteren een blijvende dreiging van antisemitisme in Europa en elders”, aldus de diplomaat, pater Janusz Urbanczyk.

Elk jaar wordt op 27 januari de Holocaust herdacht. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz (27 januari 1945) uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op deze dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. De Nationale Holocaust Herdenking in Nederland vindt elk jaar plaats op de laatste zondag in januari in Amsterdam.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven