Oktober wordt een bijzondere missiemaand

door: Redactie

10 september 2019

foto’s door: Redactie

Oktober wordt een bijzondere missiemaand

Deze oktober wordt letterlijk een ‘bijzondere missiemaand’ en daarom maken we een bijzondere serie video’s. Op 10 september waren de eerste opnames bij zuster Maria Confidens. Zij leeft als slotzuster in een klooster in Utrecht. Het is misschien wat verrassend voor een slotzuster, maar ook zij is missionaris.

Haar congregatie is gesticht door de heilige Arnold Janssen (1837-1909), die in zijn tijd een impuls wilde geven aan het missiewerk van de Kerk. Hij startte daarvoor niet alleen twee actieve missiecongregaties, maar ook de congregatie waar de nu 77 jaar oude zuster Maria Confidens zich als 19-jarige bij aansloot: de ‘Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding’.

De video met zuster Maria Confidens en de andere video’s uit de reeks komen in oktober online.

Elk jaar viert de Kerk in oktober een missiemaand, maar paus Franciscus heeft dit jaar opgeroepen tot een bijzondere missiemaand. Met deze ‘bijzondere missiemaand’ hoopt de paus de missionaire inzet van de Kerk te vernieuwen: het in woord en daad overal ter wereld getuigen van de liefde van God.

De boodschap van paus Franciscus voor Wereldmissiedag (zondag 20 oktober) heeft hetzelfde onderwerp als de bijzondere missiemaand: ‘Gedoopt en Gezonden: de Kerk van Christus op missie in de wereld.’ Paus Franciscus schrijft: “De Kerk is op missie in de wereld: geloof in Jezus Christus geeft ons de juiste dimensie van alle dingen, waardoor wij de wereld zien met de ogen en het hart van God.” En: “Waar het gaat om Gods liefde is niemand van ons nutteloos en niemand van ons zonder betekenis.”

De aanleiding om dit jaar geen gewone, maar juist een bijzondere missiemaand te houden, is het eeuwfeest van de apostolische brief van paus Benedictus XV over missie ‘Maximum Illud’ (1919). De brief is, zoals gebruikelijk in de Kerk, vernoemd naar de openingswoorden: “Groot en heilig was de taak die onze Heer Jezus Christus, op het punt om naar zijn Vader weder te keren, aan zijn leerlingen toevertrouwde met de woorden: ‘Gaat uit over de hele wereld en verkondigt het evangelie aan heel de schepping’ (Marcus 16, 15). Die taak bleef niet beperkt tot het leven der apostelen, maar moest door hun opvolgers worden voortgezet tot aan het einde der wereld.”


De zusters van de communiteit houden om beurten aanbidding in de kapel van het klooster. Een gemeenschap van enkele tientallen gelovigen bidt met hen mee.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven