Fotoverslag Bidden voor vrede met Maria van Fatima

door: Redactie

27 september 2019

foto door: Ramon Mangold

Fotoverslag Bidden voor vrede met Maria van Fatima

In de Vredesweek (21-29 september) reist een beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima door het land. Maria verscheen in Fatima (Portugal) aan drie herderskinderen in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maria droeg de kinderen op om de rozenkrans te bidden voor de wereldvrede.

Het beeld van O.L.V. van Fatima was in Bergen op Zoom (22 september), Rotterdam (23 september), Heiloo (24 september), Groningen (25 september) en Utrecht (26 september). De laatste twee stops zijn in Den Bosch (27 september) en Meerssen-West (28 september).

In totaal verscheen Maria zes keer tussen 13 mei en 13 oktober 1917. Vanwege het 100-jarig jubileum van de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in Fatima wijdden de Nederlandse bisschoppen op 13 mei 2017 in Maastricht hun bisdommen gezamenlijk toe aan het Onbevlekte Hart van Maria. Daarna werd in 2018 een maandelijkse gebedsestafette gehouden.

De bisschoppen riepen toen op tot een jaar lang rozenkransgebed, want het 100-jarig jubileum van de verschijningen was voorbij, maar “de oproep van Maria om in het bijzonder de rozenkrans te bidden tot intentie van de vrede, is dat niet. Deze oproep is zeker ook in de wereld van nu van zeer actuele betekenis”, aldus de bisschoppen.

Werd in 2018 elke maand in een ander bisdom de rozenkrans voor de vrede gebeden, nu gebeurt dit in de Vredesweek van 2019 op zeven opeenvolgende dagen. Het beeld van Maria dat door het hele land reist, komt uit Fatima en is in 2017 verworven door pastoor-vicaris Paul Verbeek (Bergen op Zoom). Het maakte toen tijdens het eeuwfeest van de verschijningen een rondgang door parochies in het bisdom Breda.

“De Vredesweek nodigt al vele jaren mensen uit om zich te bezinnen en de bidden voor de vrede. Dit jaar willen we dat doen op voorspraak van Maria”, zegt vicaris Verbeek op de website van het Bisdom Breda. Hij heeft het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima graag ter beschikking gesteld voor de landelijke gesbedsestafette. En op de website van het bisdom Rotterdam zegt bisschop Van den Hende over het bidden om vrede: “In het boek van de psalmen staat de aansporing: ‘Weerhoud dan uw tong van boosaardige taal, uw lippen van leugenachtige woorden. Vermijd dan het kwade en doe slechts wat goed is, streef altijd naar vrede en laat die niet los’ (psalm 34, 14-15). Wanneer we deze week bidden om vrede in onze wereld, dan bidden we -indachtig de psalmwoorden- tevens om een waarachtige gezindheid in ons eigen hart.”

De foto's hierboven zijn genomen in het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo (24 september). De foto's hieronder zijn gemaakt in de Vredeskapel van de Sint Catharinakathedraal in Utrecht (26 september).

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven