Mgr. Hendriks: “Ga door je leven met de mentaliteit van een pelgrim”

door: Redactie

28 januari 2024

foto's door: katholiekleven.nl

Mgr. Hendriks: “Ga door je leven met de mentaliteit van een pelgrim”

Op vrijdag landden 80 à 90 jongeren en begeleiders op Ameland voor een weekend lang WJD@Home. Vrijdagavond begon de ontmoeting met een pubquiz. Zaterdagochtend startte het inhoudelijke programma met een catechese van Mgr. Hendriks over het thema ‘pelgrims van hoop’. De bisschop staat stil bij geloof, hoop en liefde. Met voorbeelden van mensen die keuzes maakten vanuit hun geloof laat de bisschop van Haarlem-Amsterdam zien hoe je vanuit hoop kunt leven.

“Mensen hebben verschillende karakters”, zegt de bisschop. “De één is positiever ingesteld dan de ander. Maar de hoop is de kern van je leven. De liefde van God is wat je altijd hoop kan geven. Hoe kun je die liefde ervaren?” vraagt de bisschop. Hij geeft aan dat dit niet maakbaar is: “Het is een gave van God, een genade, een geschenk. Maar je kunt er wel iets voor doen om de hoop in je hart te laten opbloeien, door te proberen een pelgrim van hoop te zijn in gebed.”

Hij geeft tips hoe je kunt groeien als pelgrim van hoop. “Als je gevoelens hebt van hopeloosheid, probeer dan wat afstand te nemen, want ze zijn niet de hele werkelijkheid. Geestelijke begeleiding kan je daar bij helpen, ook als je niet moedeloos bent natuurlijk. Door over de verlangens van je hart te spreken met een goede geestelijk begeleider kun je groeien op de weg van het pelgrim van hoop zijn.” Hij geeft nog meer tips hoe je kunt groeien als pelgrim van hoop. Eén van de dingen die hij noemt is het gebed. Maar ook: bewust en dankbaar stilstaan bij dingen die je hebt meegemaakt en door bewust te denken aan de goede dingen die je doet.

“Een pelgrim is iemand die op weg gaat naar een plaats zoals een heiligdom. Het is iemand die zich openstelt voor nieuwe ervaringen, voor het onbekende en voor God. Ga door je leven met die mentaliteit van een pelgrim”, aldus de bisschop. De WJD en WJD@Home zijn belangrijk op die weg. “Als je aan de WJD terugdenkt, heeft ieder zo zijn eigen moment waar hij of zij aan terugdenkt. Ik was in het jaar 2000 bij de WJD in Rome en laatst ontmoette ik twee mensen van toen. Eén is nu politicus. Hij vertelde over de avondwake van de WJD en zei: de woorden die de paus sprak sloegen bij mij in als een bom en dat was mijn motivatie om deze weg in te slaan. Een ander die ik sprak, had de avond van barmhartigheid in 2000 zo geraakt dat ze me er twintig jaar later over sprak. Zo heeft ieder zijn eigen ervaring. God heeft zijn eigen moment om jou aan te raken.”

  • Bekijk ook de video met bisschop Hendriks: "Hoe kun je zorgen dat er hoop in je hart zit?"

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven