Livestreamen als parochie? Zo hou je rekening met de privacy

door: Redactie

26 januari 2021

foto door: Redactie

Livestreamen als parochie? Zo hou je rekening met de privacy

Vanwege het coronavirus wordt er door veel parochies een livestream via internet verzorgd om parochianen thuis via internet de mis mee te laten vieren. Als mensen herkenbaar in beeld komen, moet er rekening worden gehouden met hun privacy rechten.

Oude uitzendingen mogen niet eindeloos online blijven staan. Het parochiebestuur moet vooraf bepalen wat het doel is van de publicatie online en wat daarvoor een geschikte bewaartermijn is. Als het doel van de uitzending is dat parochianen de viering die ze niet kunnen bijwonen, kunnen terugkijken dan ligt een bewaartermijn van een paar weken voor de hand.

Voor muziek kan het zijn dat de parochie zelf een streaminglicentie moet afsluiten met Buma/Stemra. Dat hoeft niet als je streamt via YouTube of Facebook. Die platformen hebben de muziekrechten al geregeld.

Tip voor parochiebestuurders: Er is een model-privacyverklaring voor parochies. Dit model is in januari 2021 herzien met het oog op het streamen van kerkelijke vieringen. Met deze model-privacyverklaring heeft de parochie een goed instrument in handen om mensen te informeren over welke gegevens de parochie verzamelt en waarom dit gebeurt.

Lees verder op rkkerk.nl:

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven