In beeld: het jaar van paus Franciscus (3)

door: Redactie

21 december 2020

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

In beeld: het jaar van paus Franciscus (3)

In de laatste maand van 2020 blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is aflevering drie: juli tot en met september.

Tijdens de coronacrisis probeert paus Franciscus met ‘gebaren van nabijheid’ getroffen mensen tot steun te zijn. Zo doneerde de paus op 3 juli € 25.000 aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. In een verklaring liet het Vaticaan weten dat het “een onmiddellijke uitdrukking is van de nabijheid van de Heilige Vader” voor mensen die getroffen zijn door de pandemie en voor hen “die zich bezighouden met essentiële steun aan de armen.”

Paus Franciscus bracht op 20 juli een verrassingsbezoek aan de ongeveer 100 kinderen van Vaticaanse werknemers die deelnamen aan het zomerkamp in het Vaticaan. Tijdens het ontbijt in de Paulus VI zaal schoof de paus aan bij elke tafel en sprak met de kinderen. Hij moedigde kinderen aan om vrienden te maken: “Kinderen die alleen zichzelf kunnen vermaken, zijn egoïstisch. Je moet samen zijn met vrienden, om plezier te hebben.”

Paus Franciscus benoemde op 6 augustus zes vrouwen en één man als nieuwe leden van de Pauselijke Raad voor de Economie. Het is de eerste keer dat vrouwen zijn vertegenwoordigd in deze adviesraad, die door de paus op 24 februari 2014 werd opgericht. De raad houdt onder meer toezicht op het economisch beheer en de financiële activiteiten van de dicasteries en instellingen verbonden aan de Heilige Stoel en het Vaticaan.

Zo goed en kwaad als het ging hervatte de paus zijn ontmoetingen in coronatijd.

In een brief aan de Internationale Mariale Academie (20 augustus) sprak paus Franciscus zijn steun uit voor de oprichting van een afdeling die crimineel en maffia-achtig misbruik van religieuze symbolen en evenementen zoals Mariaprocessies moet aanpakken. De Academie had al een studiedag gewijd aan dit thema. “Hiermee bevrijden we de figuur van Onze-Lieve-Vrouw van de invloed van criminele organisaties,” zo schrijft de paus.

Paus Franciscus ging op 27 augustus, de Feestdag van de heilige Monica, naar de basiliek van Sint-Augustinus in Campo Marzio (Rome). In deze kerk worden de relieken van de moeder van de heilige Augustinus bewaard. Paus Franciscus bracht enige tijd in gebed door in de kapel van St. Monica, waar haar graftombe is te vinden. Twee jaar geleden ging de paus ook naar deze kapel, toen hij terugkeerde van zijn reis naar Ierland.

Paus Franciscus stuurde op 3 september een condoleancetelegram naar de Utrechtse aartsbisschop kardinaal Eijk, vanwege het overlijden van zijn voorganger kardinaal Simonis een dag eerder. “Bedroefd over de dood van kardinaal Adrianus Johannes Simonis, breng ik u en de geestelijken, religieuzen en lekengelovigen van het aartsbisdom mijn condoleances over,” schrijft de paus. “Met u samen dank ik de Almachtige God voor het getrouwe getuigenis van het evangelie van wijlen kardinaal Simonis, zijn jaren van toegewijde bisschoppelijk dienstwerk aan de Kerk van Rotterdam en Utrecht, en zijn gewaardeerde inspanningen in dienst van de kerkelijke gemeenschap.”

Op 5 september ontmoette paus Franciscus een delegatie van het ‘We rennen samen’ initiatief. ‘We rennen samen’ is een online inzamelingsinitiatief dat in juni werd gestart door de Vaticaanse Atletiekvereniging, om twee ziekenhuizen in Noord-Italië financieel te ondersteunen. De paus dankte het ziekenhuispersoneel voor hun werk en de offers die zijn gebracht. Ook bedankte hij atleten wereldwijd die spullen doneerden voor een online veiling, onder wie de bekende wielrenner Peter Sagan die een fiets ter beschikking stelde.

in deze maanden verzamelden zich weer mondjesmaat mensen op het Sint-Pietersplein voor de audiëntie van de paus.

Paus Franciscus ontving op 18 september een delegatie van dertig mensen van Tertio. Aanleiding was het 20-jarige bestaan van dit Vlaamse katholieke weekblad. De paus sprak over het belang van christelijke journalistiek: te midden van de verwarring van stemmen en berichten die ons omringen “wordt een christelijke journalist geroepen om een nieuwe getuige van de waarheid te zijn en zo een drager te worden van hoop en vertrouwen in de toekomst.” Dat geldt des te meer tijdens de coronaviruspandemie, aldus de paus.

De Poolse president Andrzej Duda had op 25 september een ontmoeting met paus Franciscus. Daarna sprak hij met de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin en de minister van Betrekkingen met de Staten, aartsbisschop Paul Richard Gallagher. Gesproken werd over de honderdste geboortedag van Johannes Paulus II dit jaar en de 40ste verjaardag van de oprichting van de onafhankelijke vakbond Solidarność. Ook aan bod kwamen onderwerpen als de missie van de Kerk, de “bevordering van het gezin en de opvoeding van jongeren” en internationale kwesties zoals de coronacrisis.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven