In beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

door: Redactie

10 december 2020

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

In beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

Het is december. De laatste maand van 2020. Tijd om terug te blikken op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is aflevering één: januari tot en met maart.

Op het feest van de Doop des Heren (12 januari) vierde paus Franciscus de mis in de Sixtijnse Kapel en doopte 32 kinderen. De baby’s zijn kinderen van Vaticaanse werknemers en diplomaten geaccrediteerd bij de Heilige Stoel. De paus zei dat het belangrijk is om kinderen te dopen, “zodat ze opgroeien met de kracht van de Heilige Geest.” Hij drong er bij de ouders op aan “ervoor te zorgen dat ze opgroeien met het licht, met de kracht van de Heilige Geest, door middel van catechese, hulp, onderwijs, het voorbeeld dat je thuis geeft.”

Paus Franciscus had op 18 januari een ontmoeting met een groep vissers uit San Benedetto del Tronto. Hij bemoedigde hen en spoorde ze aan de hoop niet te verliezen in het licht van de “ongemakken en onzekerheden” waarmee ze worden geconfronteerd. De paus sprak zijn bijzondere waardering uit voor hun vrijwilligerswerk: plastic van de zeebodem verwijderen. Ook memoreerde hij dat hun inzet op dit vlak inmiddels nagevolgd wordt in andere delen van Italië en in het buitenland.

Als vrijwilligerswerk verwijderen de vissers plastic van de zeebodem, vertelden ze de paus.

Een stevige handdruk met een van de vissers uit San Benedetto del Tronto.

Op 25 januari had paus Franciscus een ontmoeting met president Barham Salih van Irak. De president sprak ook met de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin en de minister van Betrekkingen met de Staten, aartsbisschop Paul Richard Gallagher. Gesproken werd onder meer over de uitdagingen waarmee het land momenteel wordt geconfronteerd en het belang van het bevorderen van stabiliteit en het wederopbouwproces. Ook “het belang van het behoud van de historische aanwezigheid van christenen in het land, waarvan ze een integraal onderdeel zijn, en de belangrijke bijdrage die ze leveren aan de wederopbouw” kwamen aan bod. Overigens werd op 7 december bekendgemaakt dat de paus komend jaar Irak zal bezoeken, van 5 tot 8 maart 2021. Het wordt de eerste apostolische reis van de paus in vijftien maanden.

Paus Franciscus ontmoet president Barham Salih van Irak. De paus zal Irak bezoeken komend jaar van 5 tot 8 maart.

Op 12 februari is de postsynodale exhortatie van paus Franciscus naar aanleiding van de bijzondere bisschoppensynode over het Amazonegebied gepubliceerd. De exhortatie heet: ‘Querida Amazonia’ (Geliefde Amazone). De paus vraagt in zijn brief om een nieuw begin voor de Amazone, vanuit een levendig en geïncarneerd geloof, met een hernieuwde zendingsdrang die vertrouwt op de genade. Hij benadrukt ook solidariteit in de Wereldkerk: enerzijds wat betreft de gezamenlijke zorg voor de schepping als ‘ons gemeenschappelijk huis’, omdat de gezondheid van het Amazonegebied de hele wereld aangaat.

23 februari: Paus Franciscus woonde op 23 februari in de Zuid-Italiaanse stad Bari de slotdag bij van een bijeenkomst van bisschoppen uit 19 Mediterrane landen. De bijeenkomst had als titel ‘Mediterrane grens van de vrede’ en was georganiseerd door de Italiaanse Bisschoppenconferentie. In zijn toespraak moedigde de paus de aanwezige bisschoppen aan om na te denken over “de roeping en de toekomst van de Middellandse Zee.” Paus Franciscus omschreef oorlog als een “waanzin waarbij men zich nooit kan neerleggen.” Richt geen muren op, zei hij, en accepteer niet dat iemand zonder hulp op zee kan sterven. De paus ging in Bari ook voor in een eucharistieviering.

Paus Franciscus had christenen van over de hele wereld uitgenodigd om op 25 maart samen met hem het ‘Onze Vader’ te bidden te midden van de wereldwijde coronacrisis. De uitnodiging van de paus en het aansluitende gebed werden ’s middags live uitgezonden vanuit de bibliotheek van het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. “We wenden ons elke dag meermalen tot de Vader,” zo zei de paus. “Op dit moment willen we om genade smeken voor de mensheid, zo zwaar beproefd door de coronaviruspandemie. En we doen dit samen, christenen van elke kerk en gemeenschap, van elke traditie, van elke leeftijd, taal en natie.”

Voor de zegen Urbi et Orbi op 27 maart werd een kruisbeeld, dat normaliter in de kerk San Marcello al Corso is, naar de Sint-Pieter gedragen. Het kruisbeeld werd in de zestiende eeuw in Rome ingezet tegen de pest.

Paus Franciscus gaf op 27 maart vanaf het bordes van de Sint Pietersbasiliek de zegen Urbi et Orbi. Dit was zeer bijzonder: normaal gesproken geeft de paus deze zegen voor ‘Stad en Wereld’ alleen op hoogfeestdagen als Kerstmis en Pasen en na de pausverkiezing. Het was een zeer indrukwekkende plechtigheid in de stromende regen voor een leeg Sint Pietersplein. “Een diepe duisternis is over onze pleinen, straten en steden gevallen. Deze heeft ons leven overgenomen en alles gevuld met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles verlamt,” zo zei de paus. Hij herinnerde de mensen ook aan hun kwetsbaarheid. Tijdens de eucharistische aanbidding was er vervolgens een minutenlange stilte, waarna de paus de zegen gaf met de monstrans met daarin het Allerheiligste Sacrament.

aan het eind van de zeer indrukwekkende plechtigheid in de stromende regen voor een leeg Sint Pietersplein gaf de paus de zegen met het Allerheiligste Sacrament.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven