Hoop, vreugde en uitdagingen op de bisschoppensynode

door: Redactie

18 oktober 2018

foto door: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Hoop, vreugde en uitdagingen op de bisschoppensynode

Van 3 tot en met 28 oktober 2018 vindt in Rome de bisschoppensynode plaats over jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping. Mgr. dr. Everard de Jong neemt namens de Nederlandse bisschoppen deel.

Bisschop De Jong is positief over de sfeer op de synode. “Het is een ontmoeten van de hele wereld, met veel vertegenwoordigers van het Vaticaan, maar ook met aartsbisschoppen, bisschoppen, oversten van orden en congregaties, experts en jongeren. Heerlijk. Je wordt je meer bewust dan anders van de wereldwijde ontwikkelingen met betrekking tot de jongerenpastoraal. En ik voel me gesterkt in het geloof dat jongeren wel degelijk open staan voor het geloof in God, hoezeer het ons ook steeds moeilijker valt met hen daarover te communiceren, vooral door de digitalisering, afvlakking van de inhoud, eigen taal- en beeldcultuur, drukte en de secularisering,” zegt Mgr. De Jong in een interview met rkkerk.nl. Hij is dankbaar voor de positieve energie die van de aanwezige jongeren uitgaat. Aan de synode nemen 35 jongeren als auditor deel.

Onder deze jongeren bevindt zich de Indonesische Anastasia Indrawan. Begin oktober werd Indonesië getroffen door een aardbeving en een daarop volgende tsunami. In haar toespraak tot de synode zegt Anastasia: “Het is een vernietigende gebeurtenis. We hebben de hoop, het gebed en de hulp van iedereen hard nodig.” De Nederlandse Bisschoppenconferentie riep parochies via de bisdommen op om zondag 14 oktober een extra collecte te houden voor de noodhulp die door de ter plekke wonende zusters FDNSC (dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart) wordt gegeven aan de bevolking. De oproep van paus Franciscus aan het begin van de synode om te “bouwen aan een betere wereld” moet nu in Indonesië een concrete uitwerking krijgen.

“We hebben de hoop, het gebed en de hulp van iedereen hard nodig.”

Anastasia Indrawan vertelt ook over andere uitdagingen in Indonesië. Ze is lid van de jongerencommissie van de Indonesische bisschoppenconferentie en spreekt over haar ervaringen als katholieke jongere in het overwegend islamitisch land. “We zijn geboeid door de Kerk en willen graag deelnemen aan het kerkelijk leven. We zijn energiek en hoopvol.” De jongeren staan echter aan de marge van Kerk en samenleving. Dit heeft volgens Anastasia verschillende oorzaken. Binnen de Indonesische maatschappij bestaat er een groot respect voor ouderen. Dit draagt bij aan de marginalisering van jongeren, ook binnen de Kerk.

De Kerk zelf is een minderheid. Volgens Anastasia vraagt het veel verdraagzaamheid om te dialogeren, wanneer openlijke vervolging een realiteit is. Deze situatie biedt ook kansen om van het geloof te getuigen. Anastasia is nauw betrokken bij de interreligieuze dialoog in haar land. Jaarlijks komt een groep jongeren bij elkaar rond het thema ‘Eenheid in verscheidenheid’, de wapenspreuk van Indonesië. “Dat we verschillend zijn betekent niet dat we niet kunnen samenleven. Dit samenleven wordt iets moois en draagt bij aan onze rijkdom.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven