Fotoverslag Sacramentsdag: “Mensen hebben erg naar de communie verlangd”

door: Jan Peeters

15 juni 2020

foto’s door: Ramon Mangold

Fotoverslag Sacramentsdag: “Mensen hebben erg naar de communie verlangd”

“Mensen hebben er heel erg naar verlangd om de communie weer te mogen ontvangen.” Dat zegt Marcel Dorssers, pastoor van de Johannes XXIII-parochie in Berkel-Enschot en omgeving. Zondag 14 juni mocht weer communie worden uitgereikt, zij het met beperkingen. Ook deken Ed Smeets van Venraij merkte een groot verlangen naar de eucharistie. “De mensen hebben lang niet kunnen gaan. Maar het ging prima. Het was erg mooi.”

Sinds 1 juni worden in de Nederlandse kerken weer vieringen gehouden, zij het met beperkingen, waaronder een maximum aantal gelovigen van dertig. Met ingang van Sacramentszondag mag ook weer communie worden uitgereikt. Daarvoor zijn speciale schermen aangebracht en wordt een pincet gebruikt om de hostie op de hand te leggen.

Dat is allemaal nog erg wennen. Zo bedacht pastoor Dorssers onderweg naar de kerk de pincetten vergeten te zijn. “Het zit nog niet in de routine, maar gelukkig was ik nog op tijd.”

Linten en tape geven de anderhalve meter aan in de Sint Caeciliakerk in Enschot.

“Het was erg fijn om de communie weer uit te kunnen reiken. De mensen hebben daar erg naar verlangd.” In zijn preek legde hij het accent op Sacramentsdag. “Ik heb de mensen uitgenodigd heel bewust te communie te gaan.” Dat is ook gebeurd. “Je kon merken dat de mensen blij waren.”

Pastoor Marcel Dorssers viert de eucharistie in de Sint Caeciliakerk in Enschot.

Het verlangen naar de eucharistie was ook voor deken Ed Smeets merkbaar. “We hadden gisteren zelfs nog een eerste communicant. We hebben de kinderen die zich voorbereid hadden vrijgelaten om het uit te stellen tot september of het bij een eerdere gelegenheid te doen. Dus heeft Raf zondag zijn eerste communie gedaan. Hij wilde dat erg graag.”

Daar kwam bij dat zijn moeder op de Intensive Care werkt waar de inmiddels de gewone routine weer is opgepakt. “Dan maar beter nu, want je weet niet hoe het in september zal zijn”, aldus Smeets.

De diaken plaatst het scherm voor het uitreiken van de communie.

Omdat het aantal kerkgangers in Venraij vrij hoog ligt, is het aantal vieringen gezien het beperkte maximum verhoogd. Door-de-weeks was er dagelijks een mis vanwege de zusters die er wonen. “We hebben de deur niet op slot gedaan. Alles is op een verantwoorde manier gegaan. Je kunt merken dat de mensen voorzichtig zijn.”

“We hebben veel gedaan via de media met livestream en filmpjes. Ook hebben we veel gebeld en, met gepaste afstand, toch ook mensen bezocht als ze dat graag wilden.”

Deken Ed Smeets viert de eucharistie in de Grote Kerk in Venray.

Voor pastoor Dorssers is het een hele vreemde situatie omdat hij per 1 mei in Berkel-Enschot werkt. Hij heeft door de omstandigheden nog geen gelegenheid gehad om kennis te maken met de parochianen. “Je ziet maar een paar gezichten en koffiedrinken na de mis is er ook niet bij. Voor je gevoel klopt het allemaal niet. Ik zing graag, maar ik mag alleen het gloria en het credo inzetten. Het is allemaal erg wennen, maar tegelijk zijn het ook stappen naar verdere normalisatie.”

Zijn installatie is uitgesteld naar oktober. Dat geldt ook voor het officiële afscheid van zijn voorganger.

Gelovigen ontvangen voor het eerst in drie maanden weer de communie in de Sint Caeciliakerk in Enschot.

Wat hij mooi vindt is dat gelovigen bij het reserveren elkaar de ruimte geven. “We moeten mensen teleurstellen, maar we proberen ze ook te helpen om te kijken of er in een van de andere kerken misschien nog plek is.”

Smeets merkte vooral bij jonge gezinnen een sterk “eucharistisch verlangen”. “De mensen hebben het kerkbezoek erg gemist. Tegelijkertijd is er veel begrip en nuchterheid.” Hij is ook niet bang dat de gewone kerkgangers niet terug zullen komen. “Maar drukker zal het ook niet worden.”

Bij de foto's: Terwijl de Sint Caeciliakerk in Enschot uitgaat (boven), wordt het welkomstbord klaargezet voor de eucharistieviering in de St. Willibrorduskerk in Berkel. De kerken zijn onderdeel van de Johannes XXIII parochie in Berkel, Enschot, Biezenmortel en Udenhout.

St. Willibrorduskerk in Berkel.

St. Willibrorduskerk in Berkel.

St. Willibrorduskerk in Berkel.

St. Willibrorduskerk in Berkel.

St. Willibrorduskerk in Berkel.

Bij de foto's: in de Grote Kerk in Venray (parochie St. Petrus' Banden) geven pijlen de looproute aan. Ook hier werd weer communie uitgereikt op Sacramentsdag 14 juni.

Grote Kerk in Venray.

Grote Kerk in Venray.

Grote Kerk in Venray.

Grote Kerk in Venray.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven