Coronavirus: Online verbonden in gebed

door: Redactie

17 maart 2020

foto’s door: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Coronavirus: Online verbonden in gebed

Op dinsdag 10 maart sloot het Vaticaan in lijn met de noodmaatregelen van de Italiaanse overheid het Sint Pietersplein en de Sint Pieter. Beelden van ‘Rome Reports’ laten zien hoe de paus na het angelusgebed op zondag 15 maart vanuit zijn raam de zegen geeft, met onder hem een verlaten Sint Pietersplein.

De sluiting van het Sint Pietersplein en de Sint Pieter voor publiek duurt in eerste instantie tot 3 april. De Italiaanse bisschoppen hebben tot die datum alle publieke missen afgelast. Kerken kunnen in Italië open blijven voor gebed, maar mensen moeten voldoende afstand tot elkaar houden. Bruiloften en uitvaarten zijn niet toegestaan.

Eerder al, op 8 maart, werden onder meer de Vaticaanse Musea gesloten. Inmiddels is het aantal besmettingen in Italië opgelopen tot 24.747. In heel Italië moeten mensen thuis blijven. Niemand mag zonder goede reden de straat op. Ook paus Franciscus is aan huis gebonden. Hij viert de mis in Casa Santa Marta in kleine, besloten kring. Die mis, waaraan de huisgenoten van de paus deelnemen, wordt live gestreamd. (Op de video-afbeelding is overigens nog een volle kapel te zien.)

Paus Franciscus zet de sociale media deze periode nog net iets intensiever in dan normaal. Ook in Nederland proberen de bisschoppen en pastorale teams in parochies en instellingen de pastorale nabijheid vorm te blijven geven in deze uitzonderlijke situatie.

Op zondag 22 maart geven KRO-NCRV en de Nederlandse bisschoppen een signaal van hoop, troost en bemoediging voor katholieke gelovigen in Nederland. Die dag start na de uitzending van het Geloofsgesprek en de viering van de eucharistie het online initiatief ‘Biddend verbonden’. Elk heel uur leest een van de Nederlandse bisschoppen een bijbeltekst en houdt een korte overweging. Het gebed wordt afgesloten met een vesperviering. Het Geloofsgesprek en de mediaviering worden uitgezonden op NPO2. ‘Biddend verbonden’ gaat daarna online door op kro-ncrv.nl/katholiek.

(Bron: Rome Reports, Crux, Rkkerk.nl)

Paus Franciscus spreekt op zondag tijdens het angelusgebed voor de camera’s.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven