Binnenkort: video’s over het bezoek van reliek Bernadette aan Nederland

door: Redactie

28 maart 2024

foto door: Lourdes

Binnenkort: video’s over het bezoek van reliek Bernadette aan Nederland

Een schrijn met een reliek van de heilige Bernadette Soubirous komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en doet dan veertien kerken en bedevaartplekken aan. De schrijn maakt tussen 1 en 28 april een rondgang door het hele land: van Maastricht tot Heiloo en van Hulst tot Bolsward.

Het complete programma is bekend gemaakt op rkkerk.nl en staat op de website van Lourdes. Katholiekleven.nl zal de rondgang van de reliek van Bernadette deze weken volgen met video’s vanuit de bisdommen. Dat begint met de start van de rondgang, op maandag 1 april (Tweede Paasdag) in Maastricht.

Bernadette Soubirous (1844-1879) zag als 14-jarig meisje in 1858 in een grot in Lourdes achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’. De Kerk heeft later bepaald dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Na de verschijningen ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht.

Bij gelegenheid van haar zalig- en heiligverklaring werd het graf van Bernadette geopend en werden enkele stukjes van haar lichaam weggenomen, die nu in een reliekschrijn in Lourdes worden bewaard. Een deel daarvan komt nu in april in een aparte schrijn naar Nederland.

Relieken brengen de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.

De grot in Lourdes Maar Maria verscheen aan Bernadette. (Foto: Nick Castelli via Unsplash)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven