2022 in beeld: het jaar van paus Franciscus (2)

door: Redactie

23 december 2022

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

2022 in beeld: het jaar van paus Franciscus (2)

In december blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Deze keer: zeven bijzondere momenten uit april tot en met juni.

Paus Franciscus ontmoette op 1 april enkele Canadese inheemse delegaties. Hij sprak ook zijn voornemen uit om Canada te bezoeken. De dagen ervoor had de paus delegaties van Canada’s First Nations, Inuit en Métis-volkeren ontmoet, om hun verhalen te horen over de gedwongen integratie van inheemse kinderen in de Canadese cultuur door ze te scheiden van hun families en ze te plaatsen in kostscholen. De paus voegde eraan toe dat hij zich schaamde “voor de rol die een aantal katholieken, in het bijzonder degenen met educatieve verantwoordelijkheden, hebben gespeeld in al deze dingen die u hebben gekwetst, in het misbruik dat u heeft geleden en in het gebrek aan respect voor uw identiteit, cultuur en spirituele waarden.”

De ontmoeting in Rome met Canadese inheemse delegaties bereidde de reis naar Canada in juli van het jaar voor. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus bracht op 2 en 3 april een bezoek aan Malta, zijn 36ste buitenlandse reis en de eerste in 2022. Het thema van de reis, ‘Ze toonden ons ongewone vriendelijkheid’, benadrukte de waarde van gastvrijheid op het eiland waar de heilige Paulus schipbreuk leed op weg naar Rome rond 60 na Christus. Op 2 april was er een ontmoeting met de autoriteiten in het presidentieel paleis. Tijdens zijn toespraak bij die gelegenheid hekelde de paus de oorlog die in Europa woedt en waarschuwde hij dat deze een bedreiging voor de hele mensheid zou kunnen vormen.

Diezelfde dag reisde paus Franciscus met een catamaran naar het eiland Gozo, waar hij bad bij het Nationale Heiligdom van de Heilige Maagd van Ta’Pinu. Op 3 april bracht de paus een bezoek aan St. Paul’s Grotto in Rabat, daar ontmoette hij religieuze leiders en een groep zieke mensen. Paus Franciscus vierde de Mis in Floriana nabij de hoofdstad Valetta. Als laatste onderdeel bezocht de paus migranten in het John XXIII Peace Lab Centre. Hij waarschuwde de mensheid dat we te maken hebben “met een schipbreuk van de beschaving, die niet alleen migranten maar ons allemaal bedreigt, als we ons niet vriendelijk en menselijk gedragen.”

Tijdens zijn reis naar Malta bezocht de paus ook migranten. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Voor de Pauselijke Zwitserse Garde is 6 mei een belangrijke datum: deze markeert de dag waarop 147 van hun voorgangers werden gedood terwijl ze paus Clemens VII beschermden tijdens de plundering van Rome in 1527. Elk jaar op deze dag leggen nieuwe rekruten een eed van trouw af en beginnen officieel hun werk in dienst van de paus. Paus Franciscus had op 6 mei een ontmoeting met de Zwitserse Garde. In zijn toespraak tot de gardisten en hun families zei hij dat de nieuwe rekruten enkele jaren van hun leven wijden aan “een taak die zowel fascinerend is als vol verantwoordelijkheid, in het hart van de universele Kerk.” De Zwitserse Garde dient als gemeenschap en niet individueel, zei de paus. Hij drong er daarom bij hen op aan het gemeenschapsleven op elk moment van hun dag te omarmen.

Foto: Servizio Fotografico Vaticano

Paus Franciscus verklaarde op 15 mei tien personen heilig, onder wie de Nederlandse pater Titus Brandsma. Bij de plechtigheid op het St. Pietersplein in Rome waren vele Nederlandse pelgrims aanwezig, onder hen vertegenwoordigers van de Karmel (waartoe Titus Brandsma behoorde), diverse bisschoppen en vertegenwoordigers uit alle plaatsen in Nederland die in het leven van Titus belangrijk zijn geweest. In zijn homilie herinnerde de paus de 50.000 aanwezige gelovigen eraan te onderkennen hoe God ons onvoorwaardelijk liefheeft en hoe de weg naar heiligheid vereist dat we Jezus in anderen zien. Zoals God een droom had voor de nieuwe heiligen, “zo heeft Hij een droom voor ons leven, we zijn geroepen die droom met vreugde te verwelkomen in ons dagelijks leven”, aldus paus Franciscus.

Plechtigheid op 15 mie bij de heiligverklaring van onder andere de Nederlandse pater Titus Brandsma. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus dankte deelnemers van de Santa Marta Groep Conferentie voor hun voortdurende inzet in de strijd tegen de plaag van mensenhandel. Hij ontmoette hen op 24 mei ter afsluiting van hun driedaagse bijeenkomst over mensenhandel aan de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. De paus benadrukte in zijn toespraak de noodzaak om “de slachtoffers te ondersteunen, te begeleiden en te re-integreren” en “hen te helpen bij het genezingsproces en het herstel van hun gevoel van eigenwaarde. Ik moedig u aan om te volharden in uw inspanningen om de door God gegeven waardigheid van elke persoon hoog te houden en om de fundamentele mensenrechten te verdedigen van degenen die maar al te vaak worden vergeten en geen stem hebben.”

Bij de ontmoeting met mensen die zich inzetten tegen mensenhandel verplaatste de paus zich in zijn rolstoel. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus ontmoette op 10 juni de voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Ursula von der Leyen, om hun inzet te bespreken om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. De paus en de voorzitter van de Europese Commissie “concentreerden zich op de goede bilaterale betrekkingen en de gemeenschappelijke inzet om te werken aan het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, met bijzondere aandacht voor de humanitaire aspecten en de voedselgevolgen van de voortzetting van het conflict,” zo werd na afloop meegedeeld. Ook spraken ze over “de conclusies van de Conferentie over de toekomst van Europa en over de gevolgen voor de toekomstige structuur van de Europese Unie.”

Paus Franciscus en mevrouw Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus ontving op 17 juni een delegatie boeddhisten uit Thailand en verschillende vertegenwoordigers van de Thaise R.-K. Kerk. Hij herhaalde bij die gelegenheid de diepe achting van paus Paulus VI voor de spirituele, morele en sociaal-culturele schatten van de boeddhistische traditie. “In een tijd waarin onze menselijke familie en onze planeet met veelvoudige bedreigingen worden geconfronteerd, is de behoefte aan interreligieuze dialoog en samenwerking steeds noodzakelijker,” zei paus Franciscus. Hij nodigde boeddhisten uit om samen te blijven werken met de katholieke Kerk “om mededogen en gastvrijheid te cultiveren voor alle mensen, vooral de armen en gemarginaliseerden.”

Ontmoeting op 17 juni met een delegatie boeddhisten uit Thailand en vertegenwoordigers van de Thaise R.-K. Kerk. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven