2022 in beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

door: Redactie

13 december 2022

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

2022 in beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

In december blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Deze keer: acht bijzondere momenten uit januari tot en met maart.

In de Sixtijnse Kapel doopte paus Franciscus zestien baby’s (kinderen van Vaticaanse werknemers) tijdens de Mis voor het Hoogfeest van de Doop van de Heer (9 januari). In zijn korte homilie zei paus Franciscus dat de baby’s die dag hun christelijke identiteit ontvingen door het sacrament van de doop en dat de rol van ouders en peetouders is “om hen te helpen deze christelijke identiteit hun hele leven te verdiepen en te behouden.” Dat is een dagelijkse inspanning en toewijding, voegde de paus eraan toe.

Doopsel in de Sixtijnse kapel. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus ontving op 27 januari bij de start van het gerechtelijk jaar leden van de Apostolische Rechtbank van de Romeinse Rota. In zijn toespraak benadrukte hij dat er bij het werk van dit Hof altijd begrip moet zijn voor mensen die lijden onder de ontwrichting van hun huwelijk. Een dag later sprak paus Franciscus de ambtenaren van het Tribunaal van de Romeinse Rota toe. De paus verbond het thema synodaliteit met nietigverklaringszaken van huwelijken en benadrukte het belang van luisteren en “een gedeelde zoektocht naar de waarheid in elke fase van het gerechtelijk proces.” Een ander aspect van synodaliteit is onderscheidingsvermogen. “Dit is gebaseerd op samen wandelen en luisteren, en maakt het mogelijk de concrete huwelijkssituatie te lezen in het licht van het Woord van God en het leergezag van de Kerk,” aldus paus Franciscus.

De paus spreekt de Romeinse Rota toe. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus moedigde leden van de Franse katholieke vereniging ‘Voir Ensemble’ (‘Samen zien’) aan om hun inzet voor het welzijn van blinden en slechtzienden voort te zetten. Leden van deze vereniging waren op bedevaart in Rome. In zijn toespraak zei paus Franciscus op 19 februari dat de ontmoeting met Jezus christenen zou moeten aansporen om de cultuur van vooroordelen die zieken en gehandicapten marginaliseert te verwerpen en in plaats daarvan ontmoeting en broederschap te omarmen. Hij prees de groep voor het samenbrengen van blinde en slechtziende mensen die “samen willen wandelen om de vreugde van het evangelie in gemeenschap te beleven.”

Paus Franciscus strekt zijn hand uit om de hand te schudden tijdens de ontmoeting met een blinde of slechtziende man. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus ontving op 28 februari vertegenwoordigers van Iraakse christelijke kerken, die Rome bezochten vanwege de eerste verjaardag van zijn apostolische reis naar het land in maart 2021. De paus moedigde de lokale christelijke gemeenschappen aan om de dialoog te blijven bevorderen om broederschap op te bouwen en extremisme en fundamentalisme tegen te gaan. Hij sprak tevens zijn diepe dankbaarheid uit aan de christelijke gemeenschappen in Irak voor hun “moedig getuigen van trouw aan het evangelie” te midden van vervolging. Paus Franciscus wees er verder op dat christenen een essentieel onderdeel vormen van de Iraakse samenleving en hij riep hen op “niet ontmoedigd te raken.”

Ontmoeting van de paus en vertegenwoordigers van Iraakse christelijke kerken. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Paus Franciscus bezocht het Bambino Gesù Kinderziekenhuis van het Vaticaan om een groep Oekraïense kinderen te bezoeken. Zij werden daar behandeld nadat ze de oorlog in hun thuisland ontvluchtten. Ongeveer vijftig kinderen waren vanuit Oekraïne naar het ziekenhuis van de paus gekomen om kwaliteitszorg te krijgen. De paus bezocht de groep Oekraïense kinderen en ook alle andere patiënten in het kinderziekenhuis van het Vaticaan op 19 maart.

Aan het einde van een plechtige boeteviering in de Sint-Pieter heeft paus Franciscus op 19 maart de gehele mensheid en met name het Oekraïense en Russische volk toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse viering ‘24 uur voor de Heer’, paus Franciscus biechtte zelf en hoorde ook biecht. De paus had alle bisschoppen en priesters gevraagd zich in hun eigen bisdommen en kerken aan te sluiten bij de toewijding. Kardinaal Krajewski was als pauselijk gezant in Fatima om op de plaats van de verschijningen de toewijding te verrichten voor het originele beeld van OLV van Fatima. Een kopie stond in de Sint-Pieter waar de paus het toewijdingsgebed uitsprak.

Op 19 maart ontvangt paus Franciscus het sacrament van boete en verzoening bij de plechtige boeteviering in de Sint-Pieter. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Voor de tweede keer in een maand tijd vertrok op 26 maart de pauselijke aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, naar Lviv in Oekraïne. Dit keer reisde hij erheen om een door paus Franciscus geschonken en gezegende ambulance te brengen om de lokale bevolking daar te helpen. Het voertuig is aan het stadsbestuur gegeven voor de gebieden die de ambulance het hardst nodig hebben.

Paus Franciscus ontmoette op 26 maart de president van de Republiek Burundi, Évariste Ndayishimiye, die later een sprak met kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Gallagher (secretaris voor Betrekkingen met Staten). Na afloop van de gesprekken werd tevredenheid uitgesproken “over de goede betrekkingen tussen de Heilige Stoel en Burundi, en over de bijdrage van de katholieke Kerk aan het leven van het land in verschillende sectoren van samenleving.” De delegaties bespraken ook de politieke en sociale situatie in het land en andere thema’s met betrekking tot de Afrikaanse regio.

Het onderhoud van de paus en de president van de Republiek Burundi. (Foto: Servizio Fotografico Vaticano)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven