2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (3)

door: Redactie

24 december 2021

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (3)

Wat deed paus Franciscus in 2021 en waar vroeg hij aandacht voor? In december blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is juli tot en met september.

Een tiental leiders van de Libanese Kerken kwam op 1 juli naar het Vaticaan voor een dag van gebed en bezinning voor Libanon. Ze spraken met paus Franciscus over hun land, dat een grote economische crisis doormaakt met sociale onrust als gevolg. De dag van gebed en bezinning voor Libanon was uitgeroepen door paus Franciscus om hoop en vrede in het land te doen herleven.

De paus en de Libanese kerkleiders verzamelden zich onder meer in de Sint Pieter, de dag werd afgesloten met een toespraak van de paus. “Libanezen moeten de kans krijgen zelf de hoofdrolspelers te zijn van een betere toekomst van hun land,” zo stelde hij. Hij vroeg de internationale gemeenschap de juiste voorwaarden te scheppen zodat Libanon “het pad van herstel kan inslaan.”

Paus Franciscus werd op 4 juli in het Gemelli-ziekenhuis in Rome geopereerd, waarbij een deel van zijn dikke darm werd verwijderd. Na de succesvolle ingreep bleef hij in het ziekenhuis om aan te sterken. Op 11 juli sprak hij vanaf een balkon van het ziekenhuis het Angelus gebed uit.

De paus begroette de vele mensen die zich voor het ziekenhuis hadden verzameld en bedankte hen voor hun nabijheid. Ook bad hij voor hen die lijden en zorg nodig hebben. Paus Franciscus zei dat hij in het ziekenhuis persoonlijk het belang heeft ervaren van goede gezondheidszorg, toegankelijk voor iedereen en benadrukte: “Dit kostbare goed mag niet verloren gaan. Het moet bewaard blijven!” Na afloop sprak hij met een aantal patiënten en leden van de medische staf. Enkele dagen later verliet hij het ziekenhuis.

Paus Franciscus begroette op 27 augustus een delegatie van het Internationale Katholieke Wetgevers Netwerk en drong er bij hen op aan te helpen bij het creëren van een duurzamere toekomst en tegelijkertijd technologie in dienst te stellen van het algemeen welzijn. Om de samenleving te dienen, voegde de paus eraan toe, moeten wetgevers de grondoorzaken aanpakken die door de pandemie zijn blootgelegd, waaronder armoede, sociale ongelijkheid, werkloosheid en gebrek aan toegang tot onderwijs. Paus Franciscus herhaalde zijn oproep aan katholieke wetgevers om “serieuze en diepgaande ethische reflectie over de risico’s en mogelijkheden die gepaard gaan met wetenschappelijke en technologische vooruitgang.”

In een ontmoeting met leden van de Franse ‘Lazare’ (Lazarus) vereniging, vanwege hun tienjarig jubileum, zei paus Franciscus dat ze “de sociale vriendschap belichamen waartoe we allemaal geroepen zijn”. De Lazarus vereniging is opgericht om daklozen een tweede kans te geven. Als alternatief voor grote opvanghuizen biedt de vereniging appartementen aan waar ze samenwonen met een eigen slaapkamer. Deze daklozen krijgen ook administratieve ondersteuning en ondersteuning bij het zoeken naar werk. In bemoedigende woorden nodigde de paus de aanwezigen uit om “sterk te blijven in uw overtuigingen en in uw geloof. U bent het liefdevolle gezicht van Christus. Dus verspreid dit vuur van liefde om u heen dat koude en droge harten verwarmt.”

Paus Franciscus ontmoette op 10 september zo’n 100 kinderen op de binnenplaats van St. Damasus in het Vaticaan voor een evenement vanwege de Werelddag voor migranten en vluchtelingen.

De paus nodigde de kinderen uit om te spelen en hij bracht enige tijd door op de binnenplaats om naar hen te kijken en hen te vragen ook voor hem te bidden. De kinderen hadden zich eerder verzameld op het Sint Pietersplein voor de komst van de marionet Amal, een aangrijpend symbool van niet-begeleide minderjarigen die onderweg zijn op zoek naar een nieuw huis en een toekomst.

Zijn 34ste buitenlandse apostolische reis bracht paus Franciscus naar Boedapest (Hongarije) en Bratislava (Slowakije). De paus landde zondagochtend 12 september in Boedapest. Zijn eerste stop was een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten, waar hij een ontmoeting had met de president en de premier, daarna met de Hongaarse bisschoppen en tenslotte met vertegenwoordigers van verschillende christelijke kerken en joodse gemeenschappen. Paus Franciscus sloot het bezoek af met de viering van de Mis op het Heldenplein, ter afsluiting van het 52ste Internationale Eucharistisch Congres dat de voorafgaande week plaatsvond. Vervolgens vloog paus Franciscus naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Daar werd hij ontvangen door een delegatie van politieke en religieuze leiders, waarna hij een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de Oecumenische Raad van Kerken.

Dag twee van zijn bezoek aan Slowakije omvatte een ontmoeting met politieke autoriteiten, een gesprek met de geestelijkheid, een bezoek aan een opvangcentrum voor de armen en een ontmoeting met de Joodse gemeenschap in Bratislava. Hij benadrukte tijdens zijn ontmoeting met onder anderen de Slowaakse president Zuzana Caputova de noodzaak van broederschap in het proces van Europese integratie. Vervolgens ontmoette hij bisschoppen, priesters en religieuzen. ‘s Middags bezocht de paus een opvangcentrum voor armen dat gerund wordt door de Zusters van Liefde van Moeder Teresa en ontmoette hij vertegenwoordigers van de Slowaakse Joodse gemeenschap die hij bedankte voor hun inspanningen om een dialoog met de katholieke Kerk te bevorderen.

Dinsdag 14 september bracht de paus door in het oosten van Slowakije. Op het programma stonden de viering van de Byzantijnse goddelijke liturgie in Prešov, een bezoek aan de Roma-gemeenschap in de wijk Lunik IX in Košice en een ontmoeting met jongeren in diezelfde plaats. Tijdens zijn ontmoeting met de Roma veroordeelde de paus de discriminatie waarmee de Roma worden geconfronteerd en benadrukte: “De weg naar vreedzaam samenleven is integratie.” In de afsluitende heilige Mis op 15 september in de buurt van het Nationale Mariaheiligdom van Šaštín nodigde paus Franciscus de Slowaken uit om Maria na te volgen in haar reis, haar profetie en haar mededogen.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven