2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (2)

door: Redactie

17 december 2021

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (2)

Wat deed paus Franciscus in 2021 en waar vroeg hij aandacht voor? In december blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is april tot en met juni.

Paus Franciscus sprak op 4 april de paasboodschap ‘Urbi et Orbi’ (aan de stad en de wereld) vanwege de coronapandemie net als vorig jaar uit in de Sint Pietersbasiliek. Hij onderstreepte daarin “hoe we vandaag de gebeurtenis vieren die ons de hoop geeft die niet teleurstelt: Jezus die werd gekruisigd is opgestaan.” Kort daarvoor vierde hij in de Sint Pieter de Mis op Eerste Paasdag met een kleine groep gelovigen. In de basiliek stonden rijen rozen van Nederlandse bodem, die in andere jaren met Pasen het Sint Pietersplein met bloemen vullen.

De paaskaars in de Sint Pietersbasiliek.

Zoals hij vaker doet op het feest van St. Joris (Jorge in het Spaans), bood paus Franciscus anderen iets aan voor zijn naamdag. Dit keer bracht de paus op zijn naamdag 23 april een verrassingsbezoek aan een groep armen en daklozen, terwijl ze hun tweede gratis dosis Covid-vaccin in het Vaticaan ontvingen. De paus steunt zo het project van de pauselijke aalmoezenier om gratis vaccins te verstrekken aan zo’n 600 kwetsbare mensen. In de Paulus VI-zaal bezocht hij hen en sprak met diverse vrijwilligers. Ook bood hij de vrijwilligers een groot chocolade paasei aan

Paus Franciscus ontving op 30 april zo’n 80 leden van de Italiaanse Katholieke Actie, een katholieke lekenvereniging. Zij waren in Rome voor hun 17de nationale vergadering, van 25 april tot 2 mei. De paus riep hen op te luisteren naar de mensen die lijden door de coronapandemie. Ook stond hij stil bij het woord ‘actie’ in hun naam en hij herinnerde de leden van de vereniging eraan dat hun actie “de Heer toebehoort” en dat ze “nooit uit het oog mogen verliezen dat het de Geest is die de bron van de missie is.”

Jongeren ontsteken kaarsen bij de start van de gebedsmarathon om het einde van de coronapandemie.

Paus Franciscus opende op 1 mei de Rozenkrans gebedsmarathon in de Sint Pietersbasiliek. Op zijn initiatief werd de maand mei gewijd aan een marathon van gebed, om te vragen om het einde van de coronapandemie en de hervatting van het sociale en economische leven. In de basiliek werd de paus begroet door jongeren met brandende kaarsen, die hem vergezelden naar de kapel met het beeld van de Madonna del Soccorso (redding). De gebedsintentie van de paus luidde: “Voor de hele wereld die door deze pandemie is gewond.” Hij bad ook voor allen die getroffen zijn door de pandemie. Elk Mariaheiligdom ter wereld was gevraagd in de maand mei aan te sluiten bij deze Rozenkrans gebedsmarathon.

Op 24 mei bezocht paus Franciscus het Dicasterie voor Communicatie - zijn allereerste bezoek aan Radio Vaticaan. Zijn bezoek was bij gelegenheid van de 90ste verjaardag van Radio Vaticaan en de 160ste verjaardag van de krant L’Osservatore Romano. Het Dicasterie voor Communicatie bestaat verder uit het Vaticaanse Televisie Centrum, een uitgeverij, de persdienst, de fotografische dienst en de Vaticaanse Internet Service. De paus sprak met journalisten en medewerkers en moedigde hen aan altijd op zoek te gaan naar de waarheid.

Ontmoeting met de permanent diakens van het bisdom Rome en hun gezinnen.

Paus Franciscus ontmoette op 19 juni een groep permanent diakens van het bisdom Rome en sprak met hen over hun rol, die volgens hem geen vervanging is voor een priester of een bisschop. Hij zei onder meer: “De diaken die zichzelf weggeeft […] ruikt naar het evangelie en vertelt over de grootsheid van Gods nederigheid die de eerste stap zet om zelfs degenen te ontmoeten die Hem de rug hebben toegekeerd.” Juist omdat diakens toegewijd zijn aan de dienst aan het Volk van God, herinneren ze ons eraan dat in de Kerk niemand zich boven anderen kan verheffen, aldus de paus. “We zijn allemaal geroepen om onszelf te verlagen omdat Jezus zichzelf heeft verlaagd,” waardoor “Hij de kleinste en de dienaar van allen” is geworden.

Uitwisseling met het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Op 28 juni had paus Franciscus een ontmoeting met een delegatie van de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeus. Hij sprak over het belang van de christelijke gemeenschap als voorbeeld in onze zoektocht naar wereldwijde gemeenschap na de pandemie. De paus merkte op dat er maar één ding ernstiger is dan deze crisis, “en dat is dat we deze verspillen en geen les leren uit deze crisis.” De uitwisseling vindt jaarlijks plaats ter gelegenheid van de respectievelijke feesten van hun patroonheiligen: 29 juni voor de viering van de heiligen Petrus en Paulus in Rome en 30 november voor de viering van St. Andreas in Istanbul. De delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat stond onder leiding van metropoliet Emmanuel van Chalcedon.

Het paasvuur brandt in de Sint Pieter tijdens de paaswake.

Gelovigen ontsteken hun kaarsjes in de paasnacht.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven