2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

door: Redactie

13 december 2021

foto’s door: Servizio Fotografico Vaticano

2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (1)

In december blikken we terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is januari tot en met maart.

“We moeten nog beter leren hoe we de Heer kunnen overwegen, naar het voorbeeld van de drie wijzen die naar Bethlehem kwamen om het kindje Jezus te aanbidden.” Dit zei paus Franciscus op 6 januari in zijn homilie op het Hoogfeest van Driekoningen. “In onze tijd is het bijzonder noodzakelijk voor ons, als individuen en als gemeenschappen, om meer tijd te besteden aan aanbidding.” Net als de drie wijzen “willen we neervallen en de Heer aanbidden,” aldus de paus.

Paus Franciscus op het Hoogfeest van Driekoningen.

Paus Franciscus noemde catechese “een echo van het Woord van God” en riep catechisten op om “creatief te bidden en na te denken over een catechese waarin het kerygma centraal staat, gericht op de toekomst van onze gemeenschappen, zodat ze steeds meer geworteld zijn in het evangelie.” De paus sprak op 30 januari met leden van het Nationaal Catechetisch Bureau van de Italiaanse Bisschoppenconferentie dat dit jaar zijn 60ste verjaardag vierde.

Paus Franciscus kondigde op 31 januari aan dat de R.-K. Kerk op de vierde zondag van juli voortaan de ‘Werelddag van grootouders en ouderen’ viert. Deze dag eind juli is in de buurt van het Feest van de heilige Anna en Joachim op 26 juli - zij zijn Jezus’ grootouders. “De ouderen herinneren ons eraan dat ouderdom een geschenk is en dat grootouders de schakel zijn tussen de verschillende generaties, door jongeren de ervaring van het leven door te geven,” aldus de paus.

In januari kondigde de paus de viering aan van de Werelddag van grootouders en ouderen.

Een delegatie van Catholic News Service had op 1 februari een ontmoeting met paus Franciscus. Reden was het 100-jarig bestaan van dit nieuwsagentschap, dat werd opgericht door de bisschoppen van de Verenigde Staten. De paus zei dat “in een wereld waarin nieuws gemakkelijk kan worden gemanipuleerd en verkeerde informatie kan worden verspreid,” CNS ernaar streeft “de waarheid bekend te maken op een manier die ‘eerlijk, trouw en geïnformeerd’ is.” Volgens de paus moeten “dialoog, eenheid en broederschap” een hoofdrol spelen in katholieke nieuwsvoorziening.

Paus Franciscus was zo geraakt door een interview dat hij in L’Osservatore Romano las met de bijna 90-jarige Auschwitz overlevende Edith Bruck, dat hij haar op 12 februari in haar huis in Rome opzocht. “Ik ben hier gekomen om u te bedanken voor uw getuigenis en om eer te bewijzen aan de mensen die zijn gemarteld door de waanzin van het nazi-populisme,” zei paus Franciscus onder meer tegen haar.

In maart reisde de paus naar Irak.

Paus Franciscus arriveerde op 5 maart in Bagdad voor zijn 33ste apostolische reis naar het buitenland en het allereerste pauselijk bezoek aan Irak. De paus reisde tijdens zijn vierdaagse bezoek “als een pelgrim die op zoek is naar vrede, broederschap en verzoening,” zoals hij het noemde. De eerste ontmoeting was in met president Barham Ahmed Salih Qassim. Tijdens een bijeenkomst met bisschoppen, priesters en religieuzen in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Verlossing in Bagdad riep de paus op tot uithoudingsvermogen in moeilijke omstandigheden. Ook benadrukte hij dat haat en geweld onverenigbaar zijn met religie. Hij besloot de eerste dag met een ontmoeting met studenten.

In Ur ontmoette de paus vertegenwoordigers van de drie Abrahamistische godsdiensten.

Op de tweede dag van zijn Irakreis vloog paus Franciscus naar Najaf voor een ontmoeting met groot-ayatollah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani. In het gesprek werd het belang van vriendschap, wederzijds respect en dialoog tussen religieuze gemeenschappen benadrukt. Premier Mustafa al-Kadhimi meldde na afloop dat Irak 6 maart uitroept tot ‘Nationale dag van tolerantie en co-existentie’. De paus vloog vervolgens naar Ur van de Chaldeeën, waar aartsvader Abraham werd geboren. Daar ontmoette hij vertegenwoordigers van de drie Abrahamistische godsdiensten. Hij riep christenen, moslims en joden op “om een pad van vrede te bewandelen onder de sterren van de belofte die God aan Abraham heeft gedaan.” In een tent naast het huis van Abraham baden de paus en vertegenwoordigers van de drie religies om “verzoening, vrede en de kracht om de verwoeste natie weer op te bouwen.” Terug in Bagdad besloot hij de dag met een viering in de Chaldeeuwse kathedraal van St. Joseph.

De paus werd rondgeleid door Mosul. Op de foto de ruïne van een kerk.

Paus Franciscus reisde op dag drie van zijn bezoek aan Irak op 7 maart naar de stad Erbil, waar hij de president en de premier van de autonome regio Iraaks Koerdistan ontmoette. In de stad Mosul bad de paus te midden van de oorlogsruïnes en samen met de bevolking van Irak voor alle oorlogsslachtoffers in het land en in het hele Midden-Oosten. In de Noord-Irakese stad Qaraqosh bezocht paus Franciscus de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Tegen de aanwezigen zei hij “dat de bijeenkomst van deze gemeenschap laat zien dat terrorisme en dood nooit het laatste woord hebben.” De paus reisde terug naar Erbil voor de afsluiting van zijn bezoek aan Irak. Daar vierde hij de Mis met 10.000 gelovigen en zei tot hen: “Vandaag kan ik uit de eerste hand zien dat de Kerk in Irak leeft, dat Christus leeft en aan het werk is in dit, zijn heilige en trouwe volk.” Op 8 maart keerde de paus terug naar het Vaticaan.

Kinderen verwelkomen de paus in het door oorlog verwoeste gebied.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven