Hij was niet alleen een held, maar echt een heilige

door: Redactie

20 oktober 2020

Video door: Hugo Rikken

“Voor mij is Mgr. Schraven een groot man. Niet alleen een held, maar echt een heilige.” Mgr. Schraven, missiebisschop in China, stierf als martelaar in 1937 toen hij en zijn staf weigerden om Chinese vrouwen ter beschikking te stellen aan het Japanse leger. In deze video vertelt Vincent Hermans het verhaal van Mgr. Schraven en wat er op die bewuste 9 oktober gebeurde.

Hij doet dat samen met Harry Schraven, voorzitter van de Mgr. Schraven Stichting. “Hij heeft zijn leven gegeven voor zijn vrienden,” vertelt deze vanuit de gedachteniskapel voor bisschop Schraven en gezellen in de parochiekerk van Broekhuizenvorst, Noord-Limburg.

Het proces voor de zaligverklaring van Mgr. Schraven werd in 2013 geopend en een klein jaar later afgesloten. De documenten voor het zaligverklaringsproces zijn door het bisdom Roermond bezorgd bij de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen in Rome.

Vincent Hermans deed als secretaris van de stichting intensief onderzoek naar de gebeurtenissen rond de marteldood van de bisschop en zijn staf. “Al dat zoekwerk, de archieven, contacten, reizen en lezingen; ik kijk terug op een wonderlijk avontuur.”

Voor een zalig- of heiligverklaring is een wonder nodig. Maar in deze video vertellen beiden dat het wonder eigenlijk al is geschied. “Toen ze alle missionarissen hadden vermoord, lag heel de residentie open. Maar er is geen vrouw aangeraakt.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven