Yad Vashem onderscheiding voor kardinaal De Jong

door: Redactie

23 september 2022

Video door: Vincent Kok

Op 19 september werd de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan kardinaal De Jong, aartsbisschop van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg de onderscheiding onder meer vanwege zijn herhaaldelijke publieke verzet tegen de Jodenvervolging.

In een toespraak bij de uitreiking van de Yad Vashem-onderscheiding noemde de heer Simon, voorzitter van de stichting Vrienden van Yad Vashem, kardinaal De Jong “een zeer bijzonder mens, een mens die normen en waarden als hoogste ideaal voor zijn functioneren zag en daarnaar handelde.” En hij zei: “‘Le-kol iesj jesj sjem’: iedereen heeft een naam. Een naam die zijn ouders hem of haar gaven. De Joodse traditie is dat we namen onthouden, want je bent pas vergeten als niemand je naam meer noemt. En in die traditie willen we vandaag de naam noemen van hem die we gaan eren. Er waren er niet zoveel die als het geweten van Nederland optraden. De kardinaal was er één van.”

Bekijk de video (tekst gaat door onder video):

“Het is niet voldoende om Gods geboden na te leven. Zijn wegen moeten bewándeld worden”, benadrukt opperrabbijn Binyomin Jacobs. “En slechts 5% bewoog in de juiste richting. Daarmee bewandelde kardinaal De Jong Gods wegen, met gevaar voor eigen leven. In die 5% zaten de bisschoppen, onder leiding van aartsbisschop De Jong. Want op zondag 3 augustus 1941 werd van alle kansels uitgesproken dat lidmaatschap van de nationaalsocialistische mantelorganisaties niet alleen verboden was, maar ook uitsluiting van de sacramenten met zich zou meebrengen. De Jong weigerde om gewoon als gelovig katholiek de Eeuwige te blijven dienen en te zwijgen. Hij wist dat speciaal van hem als kerkleider beweging, actie werd verwacht.”

De ambassadeur van Israël, de heer Modi Ephraim, overhandigde de oorkonde en medaille die bij de Yad Vashem-onderscheiding horen aan de nabestaanden van de in 1955 overleden kardinaal.

Foto: Ramon Mangold.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven