We zien dat er veel meer kaarsjes gebrand worden

door: Redactie

21 juni 2019

Video door: Emy Jansons

Op 10 juni openden meer dan 80 kerken en kapellen in Brabant en Zeeland hun deuren tijdens de Open Kerkendag 2019. De openingsceremonie vond plaats in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Daar vertelt pastoor-vicaris Paul Verbeek: “Het zou zo mooi zijn als mensen zeggen: hier gebeuren hele mooie dingen, dat ademt het gebouw uit. En misschien dat mensen ook zeggen: ik heb hier iets van God mogen ervaren.”

“Er zijn heel wat ontwikkelingen momenteel ook door kerksluitingen. Het begrip ‘huis van God’ is aan het vervagen. Een aantal mensen ziet de kerk als alleen maar een monument.” Daarom is openstelling van het kerkgebouw belangrijk, vindt de pastoor.

Tot een paar maanden geleden was het in Bergen op Zoom niet goed mogelijk om de deuren aan de Markt kant wagenwijd open te zetten. “Nu kan dat wel, omdat de gemeente een glazen sluis heeft gemaakt,” vertelt hij. “Je verwacht wel dat er meer mensen zullen komen kijken. Maar we zien ook dat er veel meer kaarsjes gebrand worden.” Er wordt meer gebeden in de kerk. “Het is bijzonder. We hadden er niet op durven hopen, dat dit het belangrijke effect is van het openstellen van de kerk.”

In deze video vertellen bezoekers van de Open Kerkendag over hun band met de kerk. En vanuit de Lambertuskerk in Rosmalen vertelt kapelaan Gideon van Meeteren over de betekenis van de kerk bij lief en leed. Hij wijst op een gedenkplaatje in de kerk van de ramp met de MH17. “In Rosmalen zijn daarbij twee gezinnen uit één straat omgekomen. Toen heeft mijn voorganger de deuren van de kerk geopend. Mensen zijn naar de kerk gekomen om te bidden. Ze zijn hier met hun verdriet naartoe gekomen. In juli zullen we dan ook een viering hebben om de ramp, nu vijf jaar geleden, te gedenken.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven