“We worden aangeraakt door Jezus”

door: Redactie

31 maart 2021

Video door: Vincent Kok

Vanuit de kathedraal in Groningen vertelt bisschop Van den Hout over de oliën en het chrisma die worden gezegend en gewijd in de Goede Week voor Pasen. Vorig jaar ging de chrismamis in de bisdommen niet door. Dit jaar wordt deze bijzondere viering wel weer gehouden, op woensdag 31 maart.

Na afloop van de chrismamis worden het chrisma en de oliën in kleine flesjes gedaan. “Voor iedere parochie drie flesjes”, vertelt de bisschop, “voor de toediening van sacramenten in de loop van het jaar.” Het ene flesje wordt gevuld met de olie voor de geloofsleerlingen, het andere met de olie voor de zieken. Het derde flesje wordt gevuld met het chrisma. Chrisma wordt gebruikt bij het doopsel, het vormsel en de priesterwijding.

Bisschop Van den Hout: “We kunnen weten dat Christus leeft als we gezalfd worden met een van de oliën en worden aangeraakt zoals Jezus de mensen aanraakte die Hij genas, die Hij de handen oplegde, soms ook de ogen aanraakte of de oren. Dat zijn tekenen van het feit dat Jezus leeft en dat beleven we ook in de sacramenten.”

In de Goede Week (vanaf 28 maart) geven de bisschoppen op vierpasen.nl persoonlijk uitleg bij onderdelen van de Goede Week en Pasen. De video’s zijn opgenomen door katholiekleven.nl.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven