Samen aan tafel op initiatief van de paus

door: Redactielid

20 november 2018

video door: Vincent Kok

Vorig jaar nodigde paus Franciscus in Rome mensen op de allereerste Werelddag van de Armen uit voor een gezamenlijke maaltijd. De paus deed dat dit jaar opnieuw en zijn voorbeeld kreeg ook in Nederland navolging. Zo organiseerde de Theresia van Avila parochie in Dordrecht een maaltijd met soep en broodjes en met, niet onbelangrijk, gesprek en ontmoeting.

In zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen 2018 schrijft paus Franciscus: “Willen mensen in een situatie van armoede zich daaraan kunnen ontworstelen, dan moeten ze broeders en zusters hebben die op hen betrokken zijn, die de deur van hun hart openen en hen laten voelen dat ze vrienden en familie zijn.”

De maaltijd laat zien hoe dat kan. “Als je samen aan tafel zit, komen de verhalen iets makkelijker,” vertelt diaken Franck Baggen. “Het verlaagt de drempel om iets over jezelf te vertellen, waar je mee bezig bent en wat er in je hart omgaat. Aan tafel durf je dat wat makkelijker met een ander te delen. Vooral als je merkt: ik zit hier met mensen die een beetje in hetzelfde schuitje zitten.”

Een van de gasten bij de Franciscusmaaltijd is Wim Platel. Omdat hij in een rolstoel zit kan hij niet meer zelfstandig de deur uit. Toos Kwakernaak gaat regelmatig bij hem op bezoek vanuit de parochie en nodigde hem uit. “Ik heb vroeger genoeg reuring om me heen gehad. Dus dan zou je toch denken dat je wat mensen om je heen wil. Maar dat heb ik nou juist niet,” merkt hij bij zichzelf. “Ik moest me er echt wel een beetje overheen zetten om nou een keer ja te zeggen.”

Ook Mgr. Van den Hende, de bisschop van Rotterdam, neemt deel aan de ontmoeting en maaltijd. “Er was niet alleen lekker eten, maar ook de gelegenheid om met elkaar te praten, waardoor echt de dag van de armen ook een in wederkerigheid beleefde ontmoeting werd,” zegt hij. Hij verbindt de Werelddag van de Armen met onze roeping: “Dit is een dag, waarop je de arme en de mens in nood ziet als een teken van God zelf om in beweging te komen en barmhartigheid te betonen.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven