Op weg met het kerkelijk jaar | PASEN

door: Redactie

28 maart 2024

Video door: Vincent Kok

Paus Franciscus heeft 2025 uitgeroepen tot Heilig Jaar met als motto: Pelgrims van hoop. Het is gebruikelijk om een voorbereidingsjaar te houden voorafgaand aan een jubeljaar. Op verzoek van de paus krijgt dit vorm als een jaar van gebed.

In deze videoreeks op katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het kerkelijk jaar. Wat vieren we op de hoogfeesten? En waarom en hoe kunnen deze hoogfeesten ons tot hoopvolle mensen maken? Elke bisschop steekt daarbij de “Pelgrims van hoop kaars” aan en spreekt daarbij een gebedsintentie uit. Op de kaars is het logo van het jubeljaar afgebeeld.

In aflevering 2 vertelt bisschop Mutsaerts (bisdom ‘s-Hertogenbosch) over Pasen.

“De verrijzenis van Christus is de lakmoesproef van heel ons geloof. Als Christus niet verrezen is. Ja, wie is Jezus dan? Dan is het een profeet, zoals er wel meer zijn, of een ethisch hoogstaand man. Maar dit maakt alle verschil. Hij sterft. Is Hij de Messias dan niet? Dan gaan ze naar het graf. Ze willen het verzorgen. Maar Hij is verrezen. Hij is weg. Wat zoekt ge de levende bij de doden, zegt een engel. En ze konden het uiteraard niet bevatten. En later verscheen Jezus aan hen. Hij liet zijn wondentekenen zien. Hij die werkelijk gestorven was, is verrezen zoals Hij van tevoren had gezegd.”

Screenshot uit video.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven