“Een lijdensweek en dan deze feestdag…”

door: Redactie

31 maart 2021

Video door: Vincent Kok

“Witte Donderdag is een heel bijzondere dag. We leven in de Goede Week, de lijdensweek die een hele ernstige week is. En tegelijkertijd is Witte Donderdag een feestdag.” Dit vertelt bisschop De Korte vanuit de kathedraal in Den Bosch.

“Dat is toch wat spannend”, zegt de bisschop van ’s-Hertogenbosch. “In de lijdensweek een moment om feest te vieren, omdat Christus met zijn vrienden het laatste avondmaal viert en daar de eucharistie schenkt aan de Kerk en het priesterschap wordt ingesteld.”

De bisschop laat een kleurrijk glas-in-loodraam zien in de Sacramentskapel en hij vertelt over de evangelielezing van de voetwassing die op Witte Donderdag klinkt. Normaal worden als onderdeel van de liturgie op Witte Donderdag de voeten gewassen van enkele mensen. Nu is dat vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. De bisschop laat de ‘voetwassingsset’ zien die daarvoor normaliter wordt gebruikt en hij vertelt hoe Jezus de voeten waste van zijn leerlingen.

“De Meester is dienaar. Zijn hele leven is doortrokken van dienstbaarheid aan God en aan de medemens”, vertelt de bisschop. “Normaal gesproken in de Sint Jan op Witte Donderdag was ik ook de voeten van enkele mensen om te laten zien dat ook de bisschop, iedere priester, maar ook iedere gelovige, iedere gedoopte geroepen is om dienstbaar in het leven te staan. Dat is een mooie koppeling van de eucharistie en de diaconie. Dus eucharistie en diaconie, eucharistie en dienst horen helemaal bij elkaar.”

In de Goede Week (vanaf 28 maart) geven de bisschoppen op vierpasen.nl persoonlijk uitleg bij onderdelen van de Goede Week en Pasen. De video’s zijn opgenomen door katholiekleven.nl.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven