‘Dit moet de wereld weten’

door: Redactie

17 november 2021

Video door: Bart Ruijs

“Wij werden gebeld op de redactie van onze krant BN DeStem. Een man vroeg of wij belangstelling hadden voor kranten uit 1945, uit de oorlog. Ik heb die opgehaald en trof onder andere dit artikel aan: Martelaren der katholieke pers. Over Hein Hoeben en Arnold van Lierop. Mijn aandacht was meteen getrokken.”

Ralph van Wolffelaar is journalist bij BN DeStem. Hij vertelt over de twee katholieke journalisten die stierven in 1942, de één in mensonterende omstandigheden in Berlijn en de ander in Dachau. Concentratiekamp Dachau was de plaats waar de Duitsers priesters naartoe brachten en waar ook Titus Brandsma om het leven kwam.

“Hein Hoeben en Arnold van Lierop waarschuwden al heel vroeg voor de gevaren van het nationaalsocialisme”, vertelt de journalist. Hij is onder de indruk van hun verhaal: “Ze waren naar Duitsland gegaan. Ze kwamen terug en schreven onbevreesd en onafhankelijk over wat ze wat ze zagen en waar ze voor vreesden.” Hij vindt het een “pijnlijk contrast” dat zij als journalisten, met hun taak om dingen wereldkundig te maken, zelf bijna vergeten waren.

In Breda herinnert een gevelsteen boven de voordeur van de voormalige woning van Arnold van Lierop nog aan hem. Daarop is de beschermheilige van journalisten, Franciscus van Sales, afgebeeld. Vanuit het bisdomkantoor in het centrum van Breda kijkt de huidige vicaris-generaal Marc Lindeijer SJ uit op de historische plek waar beide mannen werden gefotografeerd in 1937, bij het tienjarige jubileum van het katholieke persbureau waarvoor zij werkten.

Wat weten we over deze mannen? En wat heeft hun getuigenis ons te zeggen? Bekijk de video.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven