‘Dit is het evangelie met wielen’

door: Redactie

08 november 2019

Video door: Vincent Kok

“Bij Vluchtelingenwerk vroegen ze: Adri kun jij niet voor fietsen zorgen? Dus ik ben op zoek gegaan naar mensen die daarbij konden helpen.” Diaken Adri van Zundert vertelt over ‘Low Budget Bikes’. Hij doet dat vanuit de werkplaats in Westervoort. Daar knappen vrijwilliger Sjon en anderen vrijwilligers fietsen op. Adri en Sjon kwamen elkaar tegen bij de Voedselbank.

“De mensen die hier komen werken, hebben een rugzakje,” vertelt Adri. “Mensen die hier bijvoorbeeld vanuit het GGZ-loket aan het werk gekomen zijn, kom ik later nog wel eens tegen. Die zijn je dankbaar dat ze hier hebben mogen werken, dat ze iets nuttigs hebben kunnen doen en weer in het arbeidsproces gekomen zijn.”

Niet alleen de fietsen krijgen een nieuw leven. Dat geldt ook voor de nieuwe eigenaars. Adri: “Als kinderen met elkaar spelen, is dat vaak met de fiets op straat. Dus een fiets is goed voor de integratie. Vooral voor kinderen van statushouders.”

De onderdelen voor de reparatie van de fietsen worden geleverd door een groep mensen met een niet aangeboren verstandelijke beperking, die door het Deltahuis in de gemeente Westervoort wordt begeleid naar werk. Adri: “Zij slopen fietsen en sorteren alles, zodat alles weer gebruikt kan worden. Want we gooien bijna niks weg. We zijn echt puur voor de recycling. Zelfs de binnenbanden worden gebruikt door een kunstenaar.”

“Het in beweging brengen van mensen vind ik mooi. Dat wil Jezus ook, dat je in beweging komt en doet voor de ander, voor je medemens. Doe het niet voor jezelf, maar voor de ander.”

Op zaterdag 12 oktober won ‘Low Budget Bikes’ de tweede prijs bij de Ariëns Prijs voor Diaconie. Deze werd uitgereikt in het aartsbisdom Utrecht.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven