Dit is de Heiligdomsvaart Maastricht 2018

door: Redactielid

31 mei 2018

video door: Liesbeth Grooff

Op zondag 27 mei wordt de 55e Heiligdomsvaart in Maastricht gehouden. Honderden pelgrims nemen ’s ochtends deel aan de eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek. ’s Middags trekt de ommegang door de stad. Langs de route staan duizenden mensen.

Het is Drievuldigheidszondag. Kardinaal Eijk preekt in de eucharistieviering: “God is in zichzelf een gemeenschap van drie personen, die elkaar liefhebben. Die zich totaal aan elkaar wegschenken.”

In deze video vertelt Mgr. De Jong, hulpbisschop van Roermond, heel praktisch wat dat betekent: “Mensen die naar de Heiligdomsvaart komen, mogen ervaren dat God kracht en liefde wil geven om hen opnieuw te laten beginnen. In hun relatie met elkaar en hun relatie met God. We hopen dat mensen hier de liefde van God opnieuw mogen ervaren.”

’s Middags trekt de ommegang door de stad. De vele toeschouwers zien hoe de stoet bijbelverhalen uitbeeldt en ook het thema van de Heiligdomsvaart: Doe goed en zie niet om.

In de video vertellen deelnemers en mensen langs de route waarom deze oude traditie zo actueel en relevant is.

“Het is niet een middeleeuws theater of een soort openluchtmuseum over de katholieke cultuur van vroeger,” benadrukt op zijn beurt Mgr. De Jong. “Maar laat zien hoe we in deze tijd gestalte willen geven aan katholiek geloof.”

Op zondag 3 juni trekt de tweede ommegang door Maastricht, ter afsluiting van de Heiligdomsvaart 2018. De eerstvolgende Heiligdomsvaart vindt plaats over zeven jaar, in 2025.

Bekijk ook deze video 'Een unieke bedevaart: eens in de zeven jaar'.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven