Daarom koken wij als parochie

door: Redactie

17 november 2019

Video door: Emy Jansons

Een paar jaar geleden kwamen er regelmatig mensen aan de deur bij de Lambertusparochie in Helmond met de vraag om eten. Samen met het Leger des Heils en daarna als ‘Caritas 0492’ begon de parochie met koken. Nu is er drie keer per week een warme hap voor wie wil. We spraken met pastoor Erik Seidel, met eters en vrijwilligers over deze bijzondere plek, waar iedereen welkom is.

“We vragen niks. Geen geld, ook geen achtergronden, geen loonstrookjes. Iedereen die wil, kan bij ons gastvrijheid krijgen,” vertelt de pastoor. “We treden mensen vanuit het geloof, vanuit de liefde die we van God ontvangen, met liefde tegemoet. We nodigen ze uit en geven perspectief. Al is het maar dat ze denken: ik hier altijd weer terecht, niet alleen volgende week, maar ook daarna en hier heb ik ook vrienden.”

Wil Rooyackers komt graag bij het Eetpunt. “Mensen die lang alleen wonen, hebben op een gegeven moment geen honger meer,” vertelt hij. “Maar zien eten doet eten. Dat zie ik bij meer mensen hier.” José van Stiphout kwam mee met iemand voor wie ze mantelzorg deed en is blijven plakken. “Het is heel gezellig, want thuis eet ik alleen. Er komen steeds meer mensen, dat merk je, die er heel erg blij mee zijn.”

Ook de vrijwilligers beleven er plezier aan. Dau Ta is zelfs een dag minder gaan werken om te kunnen koken en heeft speciaal de woensdag vrij gevraagd. Het eten komt van lokale supermarkten. Op dinsdagavond hoort de kookploeg welke ingrediënten er voor die woensdag zijn. Dat vraagt een dosis improvisatie die vrijwilliger Paul Dirks wel aanspreekt. En hij onderstreept: “Het is geloven in de praktijk brengen.”

Deze video is opgenomen voor de Werelddag van de Armen (17 november 2019). Sinds het Jaar van de Barmhartigheid roept paus Franciscus op om op deze dag maaltijden en ontmoetingen te organiseren. De oproep van de paus om meer te doen voor de medemens moeten we serieus nemen, zegt pastoor Seidel. Persoonlijk heeft hij dat ook ervaren: “De tijd die we nu hebben met deze paus en zijn concrete boodschap heeft mij als pastoor en priester ook geraakt en uitgedaagd om hieraan te beginnen met zoveel vrijwilligers.”

“Dit zou je elke dag moeten doen,” zegt Paul Dirks. “Elke dag moet een Moederdag zijn. Elke dag moet een Armendag zijn. Elke dag moet het zijn wat het moet zijn.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven