Bisschoppen over het Ad Limina rapport 2022

door: Redactie

05 november 2022

Video door: Vincent Kok

Op maandag 7 november begint het Ad Limina bezoek van de Nederlandse bisschoppen. Voorafgaand aan hun vertrek naar Rome spraken bisschop Van den Hende en bisschop De Korte met journalisten over het Ad Limina rapport dat werd gemaakt als voorbereiding op het bezoek.

Het rapport biedt een overzicht van de situatie in de Nederlandse kerkprovincie. “We hebben een aantal zaken benoemd in de zin van waar wij op stuiten als kwetsbare Kerk”, vertelt bisschop De Korte. “Dat zijn hele langlopende ontwikkelingen met teruglopend kerkbezoek en met überhaupt een sterke individualisering van onze cultuur die ertoe leidt dat er minder mensen ook bij onze parochies betrokken zijn. We benadrukken: hoe kunnen we dat keren?”

“Het is een verslag dat bestemd is voor Rome”, licht bisschop Van den Hende toe. “Maar het is wel gepubliceerd, zodat men kan lezen wat wij in Rome als verslag hebben neergelegd. De cijfers gaan voor een deel natuurlijk over daling en kleiner worden. Dat kun je als ‘somber’ bestempelen, maar het is de werkelijkheid. En tegelijkertijd: somber hoef je niet te zijn, want ook in een kleinere Kerk heb je nog steeds de opdracht, die door de rode draad van het geloof aan ons gegeven is, namelijk dat je blijft vieren en je blijft heiligen, dat je blijft getuigen en catechese blijft geven, en dat je in caritas en diaconie de liefde van Christus verspreidt.”

Het Ad Limina bezoek is een bedevaart. De bisschoppen zullen een ontmoeting hebben met de paus. En zij zullen bezoeken afleggen aan verschillende ‘dicasteries’ in Rome voor gesprekken met medewerkers van de paus. De bedevaart begint op maandag 7 november, het hoogfeest van de heilige Willibrord, die de patroonheilige is van de Nederlandse Kerkprovincie. Bisschop De Korte: “Als Kerk van Willibrord zijn we verbonden met de Kerk van Petrus. Dat is ook een hele mooie, spirituele dimensie van ons Ad Limina bezoek.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven