Weg van de liturgie #7: Het slot. Nu begint het pas

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

29 mei 2021

podcast door: Mirjam Spruit

Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma vertellen over het einde van de eucharistieviering. Daarmee begint het eigenlijk pas, vertellen ze. “In de voorbije afleveringen hebben we op verschillende momenten laten zien hoe stukken uit het leven binnenkomen in de liturgie van de eucharistie, bijvoorbeeld bij de uitnodiging tot de stilte en bij de voorbede”, vertelt Samuel. “Er zijn verschillende momenten waarop het leven binnenkomt in de liturgie. En hier aan het einde, bij de zegen en de zending, wordt dat omgedraaid en is het de bedoeling dat de eucharistie binnenkomt in het leven van elke dag.”

In deze zevende en laatste aflevering van de podcast ‘Weg van de liturgie’ spreken Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over het slot van de eucharistieviering. Dat slot blijkt geen einde te zijn, want daarmee begint het eigenlijk pas, vertellen ze.

Arjen: “Als we eucharistie vieren, staat dat midden in het leven. Het hoort bij het leven en mag dat leven ook doordringen. Als we gaan, nemen we de zegen, de goede woorden en de eucharistie mee ons leven in, daar waar we zijn, daar waar we wonen, waar we boodschappen doen, waar we sporten. De frontlinie van onze geloofsgemeenschap loopt echt niet over het altaar of door de pastorie. De frontlinie van het christen zijn is daar waar het christelijk leven geleefd wordt. En dat is dus ook in de supermarkt, op het werk en in de buurt, overal waar mensen christen zijn.”

“Het Tweede Vaticaans Concilie spreekt in dat verband over de gelovigen die de wereld toewijden aan God”, reageert Samuel. “Paus Franciscus schrijft in ‘Gaudete et exsultate’ over de roep van allen tot heiligheid. Dat klinkt misschien heel verheven en mogelijk wat ongrijpbaar, maar eigenlijk is dat gewoon waar het hier om gaat. Wat we vieren in de eucharistie proberen we te doen in ons dagelijks leven.”

Met deze oproep om verder te gaan op de ‘weg van de liturgie’ sluiten we deze serie af. Heb je nog vragen, mail dan naar contact@katholiekleven.nl.

Samuel Goyvaerts is docent liturgie aan Universiteit van Tilburg. Arjen Bultsma is priester van het bisdom Groningen-Leeuwarden, hij is pastoor in Bolsward en vicaris. Zij worden geïnterviewd door Mirjam Spruit, stafmedewerker van het Centrum voor Parochiespiritualiteit. Dit is een podcast van Katholiekleven in samenwerking met het Centrum voor Parochiespiritualiteit.

(Illustratie: Lidy de Koning)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven