Weg van de liturgie #6: Het Lichaam van Christus

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

13 mei 2021

podcast door: Mirjam Spruit

Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma gaan in deze podcast in gesprek over het thema ‘omvorming’. In de eucharistieviering veranderen brood en wijn bij de consecratie in het lichaam en bloed van Christus. Daarbij gaat het ook over onze omvorming. We ontvangen wat we steeds meer moeten worden: het lichaam van Christus.

Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma gaan in deze podcast in gesprek over het thema ‘omvorming’. Bij de consecratie veranderen brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus. Daarbij gaat het ook over onze omvorming.

Samuel spreekt over vier werkwoorden uit de instellingswoorden: “Nemen, danken, breken en delen. Die woorden geven de structuur aan van het eucharistische gedeelte van de dienst van de tafel.” Arjen vult hem aan. “De structuur van het gebed is helder. We doen wat Jezus doet”, zegt hij. “waarbij dat delen niet eens zozeer een kwestie is van het samen delen, maar een samen ontvangen wat Christus geeft. Denk aan de wonderbare broodvermenigvuldiging. Jezus nam de vijf broden en twee vissen, Hij dankt, begint te breken en dan blijkt er eindeloos genoeg te zijn. Dat idee van ontvangen is belangrijk. We dragen aan, omdat we kunnen geven, omdat we het ontvangen hebben. En we krijgen het terug, nadat de omvorming tot lichaam van Christus is geweest.”

“Bij normaal eten nemen we voedingsstoffen op uit dat eten en gebruiken het voor ons lichaam. We veranderen dat eten in ons”, vertelt Samuel. “Augustinus zegt dat in de communie het omgekeerde gebeurt, want door Christus in ons op te nemen veranderen wij in Hem. De omvorming die plaatsvindt, is dat wij veranderen in datgene wat we ontvangen, namelijk Christus zelf.” Arjen benadrukt daarbij dat dit niet iets individueels is, maar iets zegt over de gemeenschap. “Als je na de communie in de stilte even om je heen kijkt en je bedenkt: dit zijn allemaal mijn broeders en zusters, of ik ze nou leuk vind of niet, dit zijn allemaal mensen die dezelfde communie nu ontvangen. Wij vormen op de een of andere manier een eenheid in Christus.”

Samuel Goyvaerts is docent liturgie aan Universiteit van Tilburg. Arjen Bultsma is priester van het bisdom Groningen-Leeuwarden, hij is pastoor in Bolsward en vicaris. Zij worden geïnterviewd door Mirjam Spruit, stafmedewerker van het Centrum voor Parochiespiritualiteit.

Dit is een podcast van Katholiekleven in samenwerking met het Centrum voor Parochiespiritualiteit.

(Illustratie: Lidy de Koning)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven