Weg van de liturgie #5: Over het offer van Jezus en de offerande

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

10 april 2021

podcast door: Mirjam Spruit

In deze podcast spreken Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over de eucharistie als offer en het deel van de liturgie die “offerande” heet. “We dragen brood en wijn aan als ‘vrucht van de wijngaard, het werk van onze handen’. Dus het is tegelijkertijd iets dat we gekregen hebben”, zegt Arjen. Arjen en Samuel vertellen hoe je daarbij met je gebed als gelovige in de kerk aansluit. “De collecte is dus niet het moment van de penningmeester”, benadrukt Arjen met een knipoog.

In deze podcast spreken Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over de eucharistie als offer en het deel van de liturgie die “offerande” heet.

Ze spreken over het gedenken in de eucharistieviering van het offer van Jezus. Arjen: “Bij dat offer gaat het om volgehouden liefde en trouw, die gevolgen kregen tot aan de dood aan het kruis, waarvoor Jezus niet wegliep. Dat is waar het in de offerande om gaat: een daad van liefde.” Samuel vult aan: “In ons dagelijks leven en taalgebruik heeft het woord ‘offer’ veel betekenissen. We geven een stuk van onze tijd door ’s zondags naar de eucharistieviering te gaan. We offeren een namiddag op om naar een zieke ouder te gaan, of om een kind naar het voetbal te brengen. Welke offers maken mensen niet uit liefde voor de mensen van wie ze houden?”

Samuel Goyvaerts is docent liturgie aan Universiteit van Tilburg. Arjen Bultsma is priester van het bisdom Groningen-Leeuwarden, hij is pastoor in Bolsward en vicaris. Zij worden geïnterviewd door Mirjam Spruit, stafmedewerker van het Centrum voor Parochiespiritualiteit.

Dit is een podcast van Katholiekleven in samenwerking met het Centrum voor Parochiespiritualiteit.

(Illustratie: Lidy de Koning)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven