Voltooid leven een te rooskleurige term

gast: Lotte Voets

16 juli 2021

podcast door: Daphne van Roosendaal

Lotte Voets is specialist ouderengeneeskunde. Wat haar betreft is het “een mooie combinatie tussen enerzijds gespecialiseerde medische zorg en anderzijds echt naar heel de mens kijken.” Daarnaast is ze voor haar werk met ethiek bezig. We spreken met haar over voltooid leven en de discussie over verruiming van de euthanasiewet (Wet toetsing levensbeëindiging).

Lotte Voets is specialist ouderengeneeskunde. We spreken met haar over voltooid leven. Ze geeft aan dat er alle reden is om uiterst voorzichtig te zijn. “Voltooid leven” is “een te rooskleurige term”, vindt Lotte.

Lotte Voets wijst op onderzoek van de commissie Schnabel en onderzoek door Els van Wijngaarden. Ze geeft aan dat er alle reden is om uiterst voorzichtig te zijn.

“Els van Wijngaarden ontdekte bijvoorbeeld in interviews die zij verspreid over de tijd hield, dat het verlangen naar de dood bij sommige mensen toenam, bij anderen gelijk bleef en bij weer anderen afnam”, vertelt Lotte. “Dat maakt het complex.” De term “voltooid leven” suggereert iets anders. “Het is een te rooskleurige term”, vindt Lotte.

Omstandigheden blijken een rol te spelen, zoals eenzaamheid of schulden en zorgen. “Maar ook een existentieel lijden”, vertelt Lotte. “Het gevoel er niet meer toe te doen, geen zin of betekenis te ervaren, angst hebben voor het vooruitzicht van het leven. Daarom zijn er adviezen gegeven om juist hier meer aandacht aan te geven en niet de huidige wet aan te passen.”

Lotte gaat in op de zelfgekozen dood en het recht op zelfbeschikking. Ze vertelt over de intrinsieke waardigheid die elke mens volgens de Katholieke Kerk heeft. Waar maakt ze zich het meest zorgen over en waar put ze de meeste hoop uit?

Luister de podcast.

(Illustratie: Lidy de Koning)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven