Vijf stappen voor een missionaire parochie

gast: Ben Hartmann

11 maart 2022

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

Wat is een missionaire parochie? Waar gaat het om in de missionaire parochie? Aan de hand van vijf inhoudelijke punten kunnen parochies concrete stappen zetten en meer missionair worden. In deze eerste aflevering van ‘De Missionaire Parochie Podcast’ is Ben Hartmann te gast. Hij is in het bisdom Breda betrokken bij de conferentie over de missionaire parochie (maart 2022).

Wat is een missionaire parochie? Waar gaat het om in de missionaire parochie? Aan de hand van vijf inhoudelijke punten kunnen parochies concrete stappen zetten en meer missionair worden.

Ben vertelt over een vergelijkbare conferentie waar hij zelf aan deelnam in Dublin en wat hij daarvan meenam: geloof in de toekomst. “Je merkt dat elders in de wereld dezelfde vragen leven rond de toekomst van de Kerk. We hebben in Nederland een tijd gehad van de massakerk, waar iedereen mee deed. Die omstandigheden zijn er niet meer. Maar ik weet nu dat het mogelijk is om op een nieuwe manier de gemeenschap op te bouwen.”

Hij vervolgt: “Ik heb een tijdlang gedacht: we zitten in hele ongunstige tijden, er is een toenemende secularisatie, veel mensen zien de relevantie van het geloof niet. Maar nu denk ik: nee, het is mogelijk om van binnen uit te vernieuwen en missionair naar buiten te treden. Er is openheid voor en er kan iets veranderen in onszelf.”

Luister de podcast!

Parochievernieuwing

Wie werk wil maken van die vernieuwing, kan de vijf stappen zetten die in deze eerste aflevering van de podcast worden toegelicht:

  1. Ontdek Jezus
  2. Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  3. Deel je geloof en nodig anderen uit
  4. Dien met je talenten in kerk en samenleving
  5. Bid en ontvang de sacramenten

‘De Missionaire Parochie Podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast - mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen - vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met De Missionaire Parochie.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven