Parochievernieuwing: kleine geloofsgroepen en gastvrijheid

gast: Hadewijch Klaassen.

16 april 2022

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

In deze podcast is Hadewych Klaassen te gast. Zij is parochiaan in de Zalige Titus Brandsmaparochie (Wageningen e.o.) en lid van de initiatiefgroep parochievernieuwing. Waar kwam het initiatief tot de initiatiefgroep vandaan? Met welke vraag begon dat? “Er waren enkele mensen, met name een vrouw uit Wageningen en een vrouw uit Veenendaal, die studiedagen hadden gevolgd over visievorming voor de parochie. Zij kregen echt een verlangen om daar meer mee te doen”, vertelt Hadewijch.

Hadewych Klaassen is parochiaan van de Zalige Titus Brandsmaparochie en daar lid van de initiatiefgroep parochievernieuwing. Het vormen van kleine geloofsgroepen is een van de vijf stappen voor parochievernieuwing. Hoe gebeurt dat in haar parochie?

“Heel vaak gingen gesprekken over het behoud van gebouwen en veel minder over hoe je mensen kunt helpen om te groeien in geloof. Daar lag een groot verlangen bij hen, omdat ze om zich heen zagen dat hier grote behoefte aan is, maar dat er buiten het vormseltraject en het eerste communietraject eigenlijk geen instrumenten voor waren om mensen daarbij te helpen”, vertelt Hadewijch.

Een van de vrouwen sprak haar aan in de locatieraad Wageningen en ze gingen samen in gesprek. “Tegelijkertijd kwam er een beweging op gang in onze parochie vanuit het parochiebestuur”, vertelt Hadewijch. “De boodschap was dat er in de toekomst locaties in onze parochie dicht zouden moeten. Dat was een enorme alarmbel die rondging. En wij dachten: als we niks anders proberen, zijn we er sowieso niet meer over tien jaar. Het was wel een soort momentum, waardoor er openheid ontstond om echt na te denken over iets anders. Maar het was ook wel verwarrend, want mensen zeiden: als we dingen anders gaan doen, moeten we dan niet even wachten met die sluitingen en kijken wat die andere weg brengt?”

Hadewijch heeft een grote liefde voor de parochie. Ze vertelt wat ze bijzonder vindt aan de parochie: “In een bepaald gebied ben je een plek waar mensen naartoe kunnen als ze God zoeken. En dat gebeurt ook. Er komen mensen aanwaaien. Ook mensen met een grote geestelijke nood, die worden getrokken naar de kerk. Zij voelen iets van de zegen en de vrede die in het gebouw is. Dat is heel bijzonder. Het is echt een fysieke plek waar Jezus is. We zijn onderweg naar een missionaire parochie, dus we weten nog niet precies hoe we mensen altijd goed kunnen verwelkomen. Soms gaat het heel goed. Mensen vinden hun weg. Mensen doen mee met een Alpha cursus en leren echt God kennen.”

Het vormen van kleine geloofsgroepen is een van de vijf stappen die je als parochie kunt zetten als je werk wil maken van parochievernieuwing. Hoe gebeurt dat in haar parochie? Hadewijch vertelt over het voornemen om “Titus groepen” te beginnen. Dat kan vanuit een gedeelde interesse, maar interesses kunnen verschillen. Daarom zegt Hadwijch dat een hele praktische insteek misschien nog beter is: “Kunnen wij vergeven en niet oordelen? Lukt het ons om dagelijks een moment voor God vrij te maken? Gewoon de hele praktische dingen die je die je meemaakt, hoe je dingen ziet, wat er gebeurt in je leven en hoe zich dat verhoudt tot Jezus en het evangelie. Hoe word jij uitgedaagd door Hem om je leven in te richten?”

Luister de podcast!

Parochievernieuwing

Wie werk wil maken van parochievernieuwing kan vijf stappen zetten die in deze podcastserie worden toegelicht:

  1. Ontdek Jezus
  2. Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  3. Deel je geloof en nodig anderen uit
  4. Dien met je talenten in kerk en samenleving
  5. Bid en ontvang de sacramenten

‘De Missionaire Parochie Podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast - mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen - vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met de Missionaire Parochie.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven