Leiderschap en een nieuwe rol voor de pastoor

gasten: Dick van Klaveren en Tom Koot

06 juni 2022

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

In deze aflevering van de podcast over de missionaire parochie spreken Tom Koot en pastoor Dick van Klaveren over het thema ‘leiderschap’. Pastoor Van Klaveren: “We willen niet meer uitgaan van een organisatie die we op moeten zien te vullen met vrijwilligers, maar van een gemeenschap van gelovigen die allemaal hun eigen mogelijkheden en talenten bij elkaar brengen”, zegt hij. Om die dynamiek in goede banen leiden nam de parochie contact op met Xpand. “Zo zijn we bij Tom uitgekomen.”

In deze aflevering over de missionaire parochie spreken Tom Koot en pastoor Dick van Klaveren over het thema ‘leiderschap’. Wat zien zij als uitdaging voor leiderschap en de missionaire parochie?

Tom Koot is trainer bij bureau “Xpand”. Wat ziet hij als uitdaging voor leiderschap en de missionaire parochie? “Een hele belangrijke uitdaging is dat je durft op te staan voor de dingen die je als geloofsgemeenschap zou moeten doen”, zegt hij. Pastoor Van Klaveren: “Het begint met de innerlijke overtuiging dat we ons moeten heroriënteren. Het is niet voldoende om de Kerk te onderhouden, want één ding weet ik dan zeker, namelijk dat het dan zachtjes aan uitgaat. Het kan niet zo zijn dat mensen over twintig jaar tegen mij zeggen: je wist het en waarom heb je niks gedaan? Misschien zeggen ze wel: hoe heb je dat nou kunnen verzinnen… Maar het zal me niet gebeuren dat ze zeggen: je hebt niets gedaan.”

Dick van Klaveren is pastoor in de parochie St. Jan de Doper in Gouda e.o. en ook in de parochies Haastrecht en Schoonhoven. Hij vertelt hoe hij zoekt naar een nieuwe rol als pastoor. “In 1991 ben ik begonnen en ik was ‘herder van de kudde’ met twee kerken in mijn parochie. Je kwam elkaar ook voortdurend tegen. Maar nu is de parochie veel groter. Je kunt van acht gemeenschappen niet de herder zijn. Je kunt van acht gezinnen niet de moeder zijn. Dat gaat niet. Maar wat ben je dan wel?”

Leiderschap en de missionaire parochie gaat over keuzes maken voor de toekomst. Tom spreekt in dat verband over het Exodus verhaal, waarbij het Joodse volk vanuit Egypte naar het beloofde land trekt. Ze gaan een nieuwe toekomst tegemoet, maar het is een tocht met uitdagingen, die een lange adem vraagt en daarmee leiderschap. Tom: “God heeft de wereld geschapen en tegen de mensen gezegd: zorg ervoor en bouw het uit. Dus de vraag is niet of je leider wil worden, je bent het al. Maar waar ga jij leidinggeven? Wat is jouw roeping als het gaat om dat dienstwerk?”

Luister de podcast!

Parochievernieuwing

Wie werk wil maken van parochievernieuwing kan vijf stappen zetten die in deze podcastserie worden toegelicht:

  1. Ontdek Jezus
  2. Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  3. Deel je geloof en nodig anderen uit
  4. Dien met je talenten in kerk en samenleving
  5. Bid en ontvang de sacramenten

‘De Missionaire Parochie Podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast - mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen - vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met de Missionaire Parochie.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven