Leerling zijn van Jezus

gast: Annemiek Buijs
21 maart 2022

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

De Alpha Cursus komt vaak terug als missionaire activiteit in parochies. Waarom is dat en hoe werkt dat? Daarover vertelt Annemiek Buijs in deze podcast. Annemiek is pastoraal werker in de Sint Catharinaparochie in Oosterhout. Zij vertelt over de betekenis van de Alpha Cursus voor het geloven in de parochie. “Ik heb in mijn studententijd kennisgemaakt met de Alpha Cursus. Het was toen niet zo ‘my cup of tea’. Het was heel getuigend, vol van de Geest, en ik voelde me er niet zo bij thuis. Dus toen een hele enthousiaste jonge moeder hier in de parochie zei ‘wij gaan Alpha doen’ moest ik wel even schakelen. Maar ze had me heel snel om, want zij was enthousiast.”

De Alpha Cursus komt vaak terug als missionaire activiteit in parochies. Waarom is dat en hoe werkt dat? Daarover vertelt in deze podcast pastoraal werker Annemiek Buijs van de Sint Catharinaparochie in Oosterhout.

Ze zetten de nodige stappen en startten met de cursus. Annemiek Buijs vertelt over de impact van Alpha in de parochie door de ontmoeting en de gesprekken, waardoor mensen elkaar veel beter leren kennen. En uit de Alpha cursus ontstond een vervolggroep. “Die heet: leerling zijn van Jezus. Mensen die aan de Alpha deelnamen wilden graag verder. We doen niet veel meer dan het evangelie van de zondag met elkaar lezen”, vertelt ze. “De term ‘leerling van Jezus’ is in mijn leven gekomen toen de missionaire parochie in mijn leven kwam. Dus dat is pas de laatste drie jaar hier in de parochie geweest. Daarvoor was het geen term die vaak gebruikte. Maar hij is heel sterk.”

“De vervolggroep die gevormd is, dat zijn echt leerlingen die groeien aan elkaar. Als je mij vraagt: hoe zie jij de toekomst van de parochie? Dan gun ik het mensen heel erg dat ze een dergelijke groep hebben waar je in geloof mag groeien en in je dagdagelijkse leven. Hoe sta je in het leven? Hoe voed je je kinderen op? Ben je bereid om open te staan en steeds opnieuw te leren? En als je op zondag naar de eucharistieviering gaat, ben je dan bereid om iets te doen met wat jou daar raakte, of was het fijn voor jouzelf en laat je het daarbij? Daar zit de uitdaging voor de toekomst. Durf je daarvan te getuigen? Laat het zien in de dingen die je doet.”

Luister de podcast!

Parochievernieuwing

Wie werk wil maken van parochievernieuwing kan vijf stappen zetten die in deze podcastserie worden toegelicht:

  1. Ontdek Jezus
  2. Neem deel aan een kleine geloofsgroep
  3. Deel je geloof en nodig anderen uit
  4. Dien met je talenten in kerk en samenleving
  5. Bid en ontvang de sacramenten

‘De Missionaire Parochie Podcast’ is een zesdelige podcastserie. De gasten in deze podcast - mannen en vrouwen, priesters, religieuzen en lekengelovigen - vertellen over hun leerproces, waarin lang niet alles meteen goed gaat. Daarom gaat deze podcast ook over geloven in de missionaire parochie.

Deze podcast is een initiatief van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) en katholiekleven.nl in samenspraak met de Missionaire Parochie.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven