Heer, leer ons bidden #6

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

23 mei 2023

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

In deze en de volgende aflevering vertellen Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over zegeningen. Wat is een zegening? Wat betekent het om te zegenen? Waarom kunnen voorwerpen gezegend worden en hoe pak je het aan als je iets gezegend wil hebben?

In deze en de volgende aflevering vertellen Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over zegeningen. Wat is een zegening? Wat betekent het om te zegenen? Waarom kunnen voorwerpen gezegend worden en hoe pak je het aan als je iets gezegend wil hebben?

“De Latijnse oorsprong van het woord is ‘benedicere’. Van ‘bene’ (goed) en ‘dicere’ (zeggen)”, vertelt Samuel. “Het plaatst ons in de dynamiek tussen God en mens. Wat we eigenlijk doen bij een zegen is het aanzeggen, het bemiddelen zou je kunnen zeggen, van de goedheid van God.” Arjen vult aan: “Zegenen is een vorm van gebed waarbij we vragen en danken en lofprijzen. Omdat we weten dat God voor ons een zegen wil zijn en wij vanuit die zegen ook weer een zegen voor anderen kunnen zijn.”

Arjen en Samuel vertellen over manieren waarop je met kinderen in het gezin kunt bidden om zegen. Ze leggen uit dat voorwerpen kunnen worden gezegend, zoals een altaar in de kerk en een huis. Arjen: “Als een altaar in de kerk wordt gezegend wil dat zeggen dat die tafel voortaan alleen bestemd is voor de viering van de eucharistie. Als een huis wordt gezegend is dit een bestemming van dat gebouw tot een huis, tot een thuis voor de mensen die er wonen, die daar met God willen zijn en elkaar tot zegen willen zijn. En in het gebed van de zegening zul je ook altijd merken dat dit verbreed wordt naar alle mensen die er als gasten komen of die anderszins aan de deur komen.”

Samuel: “Het bestemmen wil zeggen dat je iets ook echt gebruikt waarvoor het gemaakt of geschapen is. In de christelijke en bijbelse visie wordt alles gemaakt en geschapen ter ere van God. Dus het gaat niet om zomaar een bestemming, maar om een goede bestemming.” Arjen: “Dus als bijvoorbeeld een auto wordt gezegend, is dat geen excuus om de verkeersregels te vergeten, of überhaupt maar geen rijbewijs te halen. Integendeel, als je een auto zegent, ga je een commitment aan. Een zegen vragen betekent verantwoordelijkheid nemen om ergens zo goed mogelijk mee om te gaan, vanuit die zegen en vanuit dankbaarheid. Dus om ook als chauffeur een zegen te zijn voor anderen.”

“Het lijstje van zegeningen is erg lang”, antwoordt Samuel op de vraag wat allemaal gezegend kan worden. “Vanuit de schepping kun je eigenlijk alles dat je ten goede kunt gebruiken zegenen.” Samuel geeft een aantal voorbeelden. En Arjen vertelt over het grootste voorwerp dat hij als priester ooit mocht zegenen: een oceaanschip.

Bidden kun je leren ook vooral door het te doen. Dus we vragen in deze podcast ook: Bidden, hoe doe jij dat? Daarover vertelt in deze aflevering diaken Jan Goyvaerts, de vader van Samuel. Hij vertelt onder meer over bidden met je gezin.

Zuster Angela Holleboom is abdis van de clarissen in Megen. Haar leven en dat van haar medezusters bestaat uit gebed. Aan het eind van deze aflevering hoor je haar tip 6 van 7 over bidden.

Shownotes uit deze podcast

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven