Heer, leer ons bidden #5

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

17 april 2023

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

De vorige keer spraken Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over devoties in relatie tot de Vader, Zoon en Heilige Geest. Ze vertelden over de kruisweg, eucharistische aanbidding en gebeden tot de Heilige Geest. In deze vijfde aflevering gaat het over bidden met de heiligen: “Als we bidden met de heiligen is ook dat altijd tot de Vader, Zoon en Heilige Geest.”

In deze vijfde aflevering gaat het over bidden met de heiligen. “Als we bidden met de heiligen is dat altijd tot de Vader, Zoon en Heilige Geest”, legt Samuel uit. Arjen vertelt over het Weesgegroet Maria en de bijbelse oorsprong van de tekst van dit gebed.

“De apostel Paulus spreekt over de Kerk als de gemeenschap van de heiligen”, vertelt Samuel. “We zijn allemaal geroepen om heilig te zijn. Maar er zijn in de traditie en tot op vandaag mensen die dat op een bijzondere manier laten zien in hun leven. En die kun je ook bijzonder om gebed vragen.”

Arjen vertelt over het Weesgegroet Maria en de bijbelse oorsprong van de tekst van dit gebed. Het Weesgegroet op zijn beurt is onderdeel van het Engel des Heren, een gebed om drie keer per dag te bidden en dat stilstaat bij de menswording van God. De eerste zin ervan is: “De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt, en ze heeft ontvangen van de Heilige Geest.”

Het Weesgegroet en geloofsgeheimen wisselen elkaar ook af in de rozenkrans. Wat zijn de “geheimen” van de rozenkrans die ook wel “mysteries” worden genoemd? En wat is de waarde van deze zogeheten formulegebeden van vaste teksten die je uit hoofd kunt leren? Hebben Arjen en Samuel zelf een favoriete heilige? En wat betekent een heiligverklaring als het gaat om bidden met de heiligen?

“Het bidden tot de heiligen heeft bijvoorbeeld ook zijn plek in de liturgie bij het doopsel en de priesterwijding”, vertelt Samuel. “Dan wordt de litanie van de heiligen gebeden en worden heel wat heiligen genoemd. We vragen hen om samen met ons te bidden tot God.”

Bidden kun je leren ook vooral door het te doen. Dus we vragen in deze podcast ook: Bidden, hoe doe jij dat? Daarover vertelt in deze aflevering bisschop Lode Van Hecke OCSO van het bisdom Gent. Hij was monnik en abt van de Abdij van Orval, totdat hij in 2019 door de paus werd benoemd tot bisschop van Gent.

Zuster Angela Holleboom is abdis van de clarissen in Megen. Haar leven en dat van haar medezusters bestaat uit gebed. Aan het eind van deze aflevering hoor je haar tip 5 van 7 over bidden.

Shownotes uit deze podcast:

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven