Bob wordt heilig #4: Kinderen

illustratie: Lidy de Koning

15 januari 2020

podcast door: Bob Wegkamp

Bob Wegkamp is nu een aantal maanden aan het onderzoeken wat het betekent om heilig te worden. Hij begint zich af te vragen wat het betekent voor zijn opvoedingsaanpak. “Als heiligheid voor mij het ideaal is, is dat ook voor mijn kinderen het geval. Maar het is al moeilijk genoeg om te weten hoe ik zelf naar heiligheid streef.”

Bob Wegkamp onderzoekt wat het betekent om heilig te worden. Hij begint zich af te vragen wat het betekent voor de opvoeding van zijn kinderen.

Bob vraagt Mgr. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, om advies. Die vertelt over heiligheid in je dagelijkse leven in combinatie met plichtsbesef. “We hebben allemaal onze taak in het leven, in gezin en werk en studie,” vertelt de bisschop. Zelf probeert hij bij alle dingen die hij doet God te betrekken als mogelijkheden die God geeft om zijn liefde concreet te maken. “Ik probeer de plichten die ik heb met aandacht en zorg te vervullen,” vertelt de bisschop. En over bijvoorbeeld e-mails: “Zie ik die als een last, of zijn ze een kans om de mensen en de Kerk weer verder te brengen?”

Voor Bob blijft het lastig. Hij ontdekt dat je dus niet heel veel extra dingen erbij hoeft te doen om heilig te worden, maar dat je de dingen die je moet doen op een bepaalde manier moet doen. “Ik vind het nog best lastig. Ik ben overdag aan het werk. Dat is leuk en belangrijk. Terwijl je thuis soms hele kleine dingen moet doen, zoals afwassen en soms gewoon even spelen met de kinderen. Het is best lastig om dat te doen met het idee dat het net zo belangrijk is als werk.”

In de uitzending praat Bob daarover verder met onder meer pater Beuker. Die drukt hem op het hart dat God zich het liefst bemoeit met het hele kleine. “Wees als een kind. En volbreng de kleine dingen, juist de dingen die niet sensationeel zijn, met liefde.” En Bob gaat in gesprek met een vriend die net als Bob zelf ook kinderen opvoedt.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven